Balonul portocaliu al revolutiei din Ucraina zace zbarcit ca o basica de porc uitata dupa soba, in ciuda tuturor eforturilor de a pompa in el ceva entuziasm. Festivismul golit de orice sens s-a instalat in scuarul central de la Kiev unde revolutionar
Balonul portocaliu al revolutiei din Ucraina zace zbarcit ca o basica de porc uitata dupa soba, in ciuda tuturor eforturilor de a pompa in el ceva entuziasm. Festivismul golit de orice sens s-a instalat in scuarul central de la Kiev unde revolutionarii de mai an, transformati in negustori de libertate impart panglicute, balonase, mingiute, bombonele, ace, brice si carice - bineinteles, oranj toate.
Zavera portocalie de la Kiev de acum un an a adus la putere o echipa cu orientari pro-occidentale declarate, care insa nu a realizat mare lucru, constituind o deceptie pentru populatie - peste jumatate dintre ucraineni considera astazi ca puterea actuala nu si-a indeplinit promisiunile. Popularitatea lui Iuscenko este in continua scadere, el "bucurandu-se" astazi de increderea a numai 14% din ucraineni. Mai mult de jumatate dintre ucraineni, respectiv 58%, estimeaza ca presedintele Viktor Iuscenko nu si-a tinut promisiunile facute in timpul "Revolutiei portocalii", 37% dintre ei acuza guvernul ca nu si-a respectat nici unul dintre angajamentele de la zavera, iar 20,6 % considera chiar ca deciziile sale au tradat cuvintele de ordine ale miscarii, indica rezultatele unui sondaj ucrainean.
Guvernarea actuala de la Kiev a venit la putere cu promisiunea unui stat de drept - insa s-a reusit performanta neegalata pana acum in Europa de a avea doi procurori generali. La 18 noiembrie un tribunal din Kiev l-a repus pe Sviatoslav Piskun in functia de procuror general. La 4 noiembrie Viktor Iuscenko a emis un ordin prin care l-a numit in aceasta functie pe Aleksandr Medvedko, propunere sustinuta de Parlament cu 303 de voturi pentru. Poate ca pentru insanatosirea justitiei ucrainene este nevoie de doi procurori generali, oricum stiu ei mai bine ce mosmondesc acolo. Piskun a fost numit in functie la 2002, in 2003 a fost demis in mod ilegal de fostul presedinte Leonid Kucima, iar actualul presedinte Viktor Iuscenko a tinut sa continue aceasta traditie.
In ciuda angajamentelor de apropiere de NATO, parlamentarii de la Kiev nu au reusit sa ratifice la inceputul acestei luni un "memorandum de intelegere" cu NATO asupra utilizarii de avioane de transport ucrainene. Doar 207 deputati au votat in favoarea memorandumului de intelegere, un proiect de text de acord, asupra utilizarii aviatiei de transport strategice ucrainene in timpul operatiunilor si manevrelor NATO. Insa era nevoie de 226 de voturi.
Confruntat cu o serie de crize politice in lant, Viktor Iuscenko s-a vazut silit sa ii faca o oferta de pace lui Viktor Ianukovici, contracandidatul sau din cursul alegerilor prezidentiale din 2004. In luna septembrie regimul de la Kiev a fost zguduit de o grava criza: dezbinarea echipei portocalii. La inceput au fost lansate acuzatii de coruptie intre echipa presedintelui Iuscenko si cea a premierului Iulia Timosenko. Printre cei nominalizati: secretarul Consiliului de Aparare si Securitate, Piotr Porosenko - un afacerist cu tentacule la Moscova, Chisinau si chiar si Bucuresti - principalul consilier prezidential, Aleksandr Tretiakov, ca fiind printre oficialii corupti, ca si ministrul Transporturilor, Evgheni Cervonenko. Pe 8 septembrie Iuscenko a demis intreg Guvernul condus de premierul Iulia Timosenko. Caderile de capete nu s-au oprit aici: seful serviciilor secrete ucrainene, Oleksandr Turtsinov, aliat al Iuliei Timosenko si-a prezentat demisia afirmand ca "decizia de a demite Guvernul pune in pericol securitatea nationala a Ucrainei". Iuscenko a reusit cu greu sa-l impuna in fata Parlamentului de la Kiev pe actualul premier Iuri Ehanurov.
Nici Romania nu a apucat sa se bucure de vreo schimbare in relatiile cu Ucraina in urma rasturnarii portocalii. Si asta in ciuda intalnirilor repetate de la inceputul anului dintre presedintii Basescu si Iuscenko, ba la Kiev - ba la Bucuresti. Au fost rostite vorbe frumoase, maini stranse, imbratisari, propuneri de colaborare pentru rezolvarea crizelor regionale. Dupa care, vorba raposatului logofat Cristache Zogreanu: nimic, nimic, nimic...
Chiar nimic-nimic nu a fost: presedintele Iuscenko a prezentat (la propunerea consilierului sau zburat Piotr Porosenko) un minunat plan de stabilire a unui condominium ruso-ucrainean asupra Republicii Moldova - plan despre care se spune la deruta ca va contribui la "extinderea democratiei". Mai e si canalul Bastroe: desi diplomatia romaneasca se umfla in penele pelicanilor salvati cum ca ar fi oprit proiectul ucrainean s-au gasit niste oameni rai care sa carteasca. Si care "oameni rai" spun ca Ucraina vorbeste de "suspendarea" proiectului, iar nu de oprirea lui. Daca la primavara o sa fie vreme buna, cine stie, poate iar o sa inceapa sa sfredeleasca Delta... Insula Serpilor, platoul continental al Marii Negre? E bine, n-au plecat, asteapta judecata de la Haga.
Una peste alta ramane ca in cronica de demult despre vecinatatea marginimii cazacesti: "Izvorul tuturor rautatilor si pustiirii acestor parti, inceputul caderii si imputinarii Craiei Lesesti, risipa si pustietate, stingerea tarii noastre". De la Miron Costin citire.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.