Valorificarea produselor obtinute din petrolul romanesc la cotatii internationale a adus Petrom, in primele noua luni ale anului, un profit de sase ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut.
Potrivit unui comunicat al companiei, p

Valorificarea produselor obtinute din petrolul romanesc la cotatii internationale a adus Petrom, in primele noua luni ale anului, un profit de sase ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut.
Potrivit unui comunicat al companiei, profitul net inregistrat in primele noua luni ale anului a ajuns la 1,406 miliarde lei RON (389 milioane euro). Comparativ, profitul raportat de companie la sfarsitul anului 2004 a fost de 167 mil. euro.
Cifra de afaceri a companiei a crescut de la 2,14 miliarde euro, cu cat a incheiat anul 2004, pana la 7,8 miliarde lei (2,17 miliarde euro).
Mai mult decat atat, si grupul austriac OMV, cel care a preluat in 2004 compania Petrom, a anuntat cresterea de peste trei ori a profitului operational si a celui net, in trimestrul al treilea. Evolutia a fost sustinuta de achizitia Petrom, preturile ridicate ale petrolului si rezultatele favorabile ale activitatilor de rafinare, transmite Reuters. "OMV a realizat rezultate foarte bune in trimestrul al treilea", a declarat analistul Alastair Syme, de la Merrill Lynch, care a adaugat ca evolutia favorabila a fost determinata in principal de cresterea peste asteptari a castigurilor Petrom. Rezultatele din Romania au fost sustinute de preturile mari ale petrolului si de majorarea cantitatilor rafinate.

Majorarea productiei

Reprezentantii Petrom apreciaza ca rezultatele foarte bune raportate de companie in trimestrul trei al anului au fost determinate, printre altele, de cresterea cantitatii de titei procesata in rafinarii, majorarea usoara a productiei zilnice si a cantitatii de produse petrochimice comercializate.
Compania estimeaza o productie totala de titei si gaze naturale de 75,26 milioane tone echivalent petrol, din care 36,79 milioane tone titei. "Cantitatea totala de titei procesata de catre cele doua rafinarii se estimeaza la 6,78 milioane tone, cu vanzari de 6,03 milioane tone, din care 5,35 milioane tone reprezentand vanzari de produse petroliere si restul petrochimice", se spune in comunicatul companiei. Petrom OMV a vandut in perioada iulie-septembrie produse insumand aproape 1,5 milioane tone, cu 11% mai mult decat in trimestrul anterior. Reprezentantii companiei estimeaza ca Petrom detine o cota de piata de 30% pe segmentul distributiei de carburanti. In conditiile cererii crescute de carburanti, compania Petrom estimeaza ca in 2006 va inregistra o cifra de afaceri de 10,97 miliarde de lei (circa 3,07 miliarde de euro) si un profit net de 1,97 miliarde de lei (circa 552 milioane de euro), potrivit aceluiasi comunicat.

Cotatii duble ale titeiului

Contractul dintre OMV si statul roman pentru achizitionarea Petrom s-a dovedit astfel, la numai un an si ceva de la semnarea contractului, extrem de profitabil pentru austrieci.
Preluarea zacamintelor autohtone de petrol - pentru care austriecii platesc statului o redeventa aproape simbolica, ce nu poate fi modificata pana in 2014 - nu a amortizat in nici un fel socul scumpirii internationale a titeiului.
Daca la inceputul lui 2004 discutam despre cotatii de 30 de dolari barilul de titei, in doar un an si jumatate pretul petrolului s-a dublat, atingand, in luna septembrie a acestui an, maxime de circa 70 de dolari barilul. Romania a cunoscut cele mai mari preturi la carburanti din intreaga ei istorie la inceputul lui septembrie.
Atunci, Petrom ajunsese la trei scumpiri masive in doar doua saptamani.
Daca inainte de producerea uraganului Katrina, Petrom vindea benzina cu 3,56 lei noi, imediat dupa dezastru, pretul unui litru de benzina Premium fara plumb atinsese nivelul-record de 3,69 lei noi, adica 1,01 euro.
A fost nevoie de interventia presedintelui Traian Basescu ca petrolistii sa ieftineasca benzina. Ieri, acest tip de benzina era cumparat de la pompe cu 32.100 de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.