Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a reafirmat, ieri, calificativele acordate Romaniei, avertizand insa ca economia da semne de supraincalzire, cum ar fi accentuarea deficitului de cont curent si lichiditatea excesiva, transmite Mediafax. P
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a reafirmat, ieri, calificativele acordate Romaniei, avertizand insa ca economia da semne de supraincalzire, cum ar fi accentuarea deficitului de cont curent si lichiditatea excesiva, transmite Mediafax. Potrivit unui comunicat al agentiei, ratingul pentru datoriile in valuta pe termen lung a fost confirmat la "BBB minus", iar cel pentru datorii in moneda locala la "BBB". Plafonul de risc suveran a fost mentinut la "BBB minus", iar ratingul pe termen scurt a ramas la nivelul "F3". Perspectiva este in continuare stabila. "Ratingul de risc scazut de investitii pentru Romania este in continuare justificat, dar autoritatile se confrunta cu o serie de probleme legate de povestea de succes a tarii. Economia prezinta multe din simptomele clasice ale supraincalzirii, in special adancirea semnificativa a deficitului de cont curent, determinata de avansul rapid al creditelor si aprecierea monedei, precum si lichiditatea in exces, care ar putea complica masurile de tintire a inflatiei", a declarat Nick Eisinger, director la divizia Fitch pentru ratinguri suverane.
Autoritatile nu isi mai pot permite greseli majore
El a aratat ca situatia finantelor publice este inca un element pozitiv, pe fondul mentinerii deficitului bugetar la un nivel scazut si scaderii datoriei publice. Pe de alta parte, autoritatile trebuie sa rezolve problema nivelului scazut al veniturilor bugetare, cel mai redus dintre tarile membre si candidate la UE, intrucat reducerea cheltuielilor care a produs aceste rezultate nu pare sustenabila. Potrivit Fitch, majorarea deficitului de cont curent trebuie supravegheata atent, desi nu reprezinta in prezent un motiv de panica. Fluxurile de investitii straine directe au o contributie importanta in finantarile externe din acest an si ar putea urca si mai mult in 2006, pe masura ce sunt finalizate cele mai importante tranzactii de privatizare. Cu toate acestea, multe dintre aceste intrari de capital sunt sub forma unor credite, mai ales in sectorul bancar, iar cea mai mare parte sunt pe termen scurt. In consecinta, contul curent si, in ultima instanta, cursul de schimb devin mai vulnerabile la schimbarile in lichiditatea la nivel global, astfel ca autoritatile nu isi mai pot permite greseli majore de politica economica.
Potrivit Fitch, viitoarele revizuiri in sens pozitiv ale calificativelor vor depinde de reducerea deficitului de cont curent, de consolidarea surselor de finantare externa (investitii straine si perspective mai clare de aderare la UE), dar si de dovezi concrete ale succesului regimului de tintire directa a inflatiei si ale unei politici fiscale sustenabile pe termen mediu. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.