Cele doua saptamani, in care majoritatea scolilor din tara au fost inchise, se prelungesc, pentru moment, pe o perioada nelimitata. La intalnirea de ieri, liderii celor patru federatii din invatamant au respins propunerea autoritatilor si au decis ca

Cele doua saptamani, in care majoritatea scolilor din tara au fost inchise, se prelungesc, pentru moment, pe o perioada nelimitata. La intalnirea de ieri, liderii celor patru federatii din invatamant au respins propunerea autoritatilor si au decis ca vor continua greva generala. Profesorii nu sunt de acord cu proiectul Guvernului asa cum a fost acesta redactat dupa ultimele negocieri dintre sindicate si autoritati: "Astazi (ieri - n. red) am votat, in mod unanim, pentru respingerea proiectului propus de Guvern. Toate opiniile au sustinut aceasta idee, de continuare a grevei generale. Sigur, s-a discutat si o eventuala suspendare a grevei si reluarea ei intr-o alta perioada, insa decizia de a ramane in greva am luat-o de comun acord, toate federatiile sindicale", a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret". Aceasta federatie a facut un apel catre toti membrii sai, de a nu reveni la catedre, pentru a sustine, in acest fel, protestul la nivel national: "La ora actuala, inca nu sunt probleme cu scolile, in ceea ce priveste programa stabilita. Principalii vinovati de aceasta situatie sunt reprezentantii Guvernului, astfel ca de dansii depinde daca greva va continua si daca va afecta intr-un fel sau altul, anul scolar. Noi sustinem cateva cerinte logice: majorarea reala a salariilor, mentinerea titulaturii in invatamant, precum si acordarea unor drepturi materiale pentru personalul didactic si nedidactic din invatamant", a continuat presedintele federatiei "Spiru Haret".

Guvernul n-a propus nimic nou

Protestele de vinerea trecuta au scos in strada peste 10.000 de profesori, la nivel national, iar 6.000 au inconjurat Palatul Parlamentului din Capitala. Ulterior, liderii sindicali au discutat cu ministrul de stat Gheorghe Pogea, dar acesta a reluat, pur si simplu, vechea oferta facuta de Guvern cadrelor didactice si considerata insuficienta de marea parte a acestora, a afirmat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Guvernul a propus o majorare salariala de opt la suta in doua transe, plata unor drepturi banesti restante si alocarea a cinci la suta din PIB - doar pe baza de proiecte, iar la ultimele negocieri a promis ca va elabora, pana la jumatatea anului viitor, o lege a salarizarii cadrelor didactice. Desi profesorii credeau ca oficialitatile vor accepta o majorare reala a salariilor, aceste discutii n-au adus prea multe noutati. Negocierile cu autoritatile au ramas suspendate, dupa ce guvernantii au promis o noua lege a salarizarii la elaborarea careia sa participe specialistii sindicatelor din invatamant. Legea ar urma sa se aplice, din 1 ianuarie 2007, si sa arate prioritatea nationala a Educatiei, precizeaza proiectul Guvernului.

Anul scolar nu e, inca, in pericol

Profesorii au dat asigurari ca elevii nu trebuie sa fie ingrijorati, deoarece anul scolar nu este, deocamdata, pus in pericol si nu s-a pus vreodata problema inghetarii acestuia: "Nu este periclitat nici anul scolar, nici unitatea materiilor predate in scoli. Noi am elaborat, deja, grafice, la nivelul unitatilor noastre scolare. Acestea arata ca orele pot fi recuperate, iar greva noastra va inceta atunci cand Guvernul isi va lua angajamentul de a face o oferta reala pentru a solutiona problema", ne-a spus Aurel Cornea, presedintele FSLI. Profesorii se considera umiliti de nivelul actual al salariilor si sunt foarte revoltati de faptul ca au fost gasiti bani pentru alte categorii profesionale. In schimb, Guvernul nu poate acorda nici o majorare, peste rata inflatiei, pentru majorarea salariilor angajatilor din educatie, deoarece nu ar exista resurse financiare. In aceste conditii, s-a luat hotararea de a continua greva "cu orice risc". Liderii sindicali au declarat ca nu mai pot accepta sa fie mereu sacrificati si ca nu vor inceta negocierile cu Guvernul, pentru ca legea obliga sindicatele sa faca acest lucru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.