Circa 35% din cazurile de faliment inregistrate intre anii 2003 - 2004 au fost cauzate de cresterea numarului de complexuri comerciale, de tip supermarket si hypermarket, principalii perdanti fiind micii intreprinzatori, potrivit unui studiu realizat
Circa 35% din cazurile de faliment inregistrate intre anii 2003 - 2004 au fost cauzate de cresterea numarului de complexuri comerciale, de tip supermarket si hypermarket, principalii perdanti fiind micii intreprinzatori, potrivit unui studiu realizat de Coface Intercredit Romania, citat de Mediafax. In afara sectorului comercial (retail si cu ridicata), 65% din falimente au fost ale unor companii din agricultura si industria alimentara. Conform studiului, rata falimentelor in Romania se situeaza la 0,9% din totalul firmelor active la nivelul anilor 2003 si 2004. Astfel, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, in anul 2003 s-au inregistrat 3944 de cazuri de faliment, iar in 2004 de 3982 de falimente. Sectorul agricol ocupa o pondere insemnata din totalul falimentelor, insa in acest domeniu procesul de restructurare nu s-a incheiat, fiind de asteptat falimentul mai multor asociatii familiale. Analiza evidentiaza o usoara imbunatatire in sectoarele transporturilor, industriei metalurgice si fabricarii de masini si echipamente, prin scaderea numarului de falimente din aceste domenii de activitate. Sectoarele cu cea mai redusa rata a falimentelor sunt cele de intermedieri financiare, IT si activitati conexe, posta si telecomunicatii, tranzactii imobiliare si activitati recreative. In ceea ce priveste prima parte a anului 2005, tendinta privind evolutia numarului de falimente se mentine in aceleasi sectoare, doua treimi din cazuri fiind detinute de sectoarele comercial, al agriculturii, respectiv industriei alimentare.
Analiza scoate in evidenta ca, in primele sase luni, numarul de falimente a crescut semnificativ, pana la 3510, aproape dublandu-se fata de anii anteriori, fapt explicabil prin tendinta de consolidare a economiei. Practic, din multitudinea de firme infiintate dupa 1989, pe piata au ramas acele societati care pot face fata conditiilor de performanta si calitate actuale. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.