Romanii se declara profund nemultumiti de activitatea Guvernului actual, releva ultimul sondaj Gallup. Aproape 80% din populatie reclama lipsa de performanta a Executivului in fiecare din urmatoarele domenii: sanatate, locuri de munca, nivel de tr
Romanii se declara profund nemultumiti de activitatea Guvernului actual, releva ultimul sondaj Gallup. Aproape 80% din populatie reclama lipsa de performanta a Executivului in fiecare din urmatoarele domenii: sanatate, locuri de munca, nivel de trai. De altfel, in toate domeniile se inregistreaza cresteri ale nemultumirii populare fata de luna mai a acestui an. Cand aud de politica, cei mai multi dintre romani (76%) intorc spatele. Interesul scazut al oamenilor pentru politica este relevat si de numarul mare de absenteisti - numai 54% din electorat indica un partid sau o alianta politica la clasica intrebare "Cu cine votati?". In aceste conditii, optiunile exprimate de repondenti sunt impartite intre Alianta DA (32%), PD (11%), PNL (8%), PSD (30%), PRM (12%), UDMR (4%), PC (1%). Reflectand la aspectele vietii lor, 55% dintre romani spun ca sunt "destul de fericiti" sau chiar "foarte fericiti". Cei care afirma acest lucru se raporteaza, insa, la situatia personala - sanatate, familie, prieteni, serviciu - nu la binefacerile politicului. Consideratiile de mai sus sunt desprinse din Barometrul de Opinie Publica (BOP), editia noiembrie 2005, difuzat ieri de Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD). Datele pe care este fundamentat Barometrul au fost culese in perioada 22 octombrie - 4 noiembrie 2005 de Gallup Organization Romania, folosindu-se un esantion de 1776 de persoane, reprezentativ la nivel national. Marja de eroare este de +/- 2,3%.
99% saraci
Barometrul a fost prezentat ieri, in conferinta de presa, de Ovidiu Voicu - coordonator de program si Dumitru Sandu - sociolog. Conform acestora, procentul romanilor nemultumiti de activitatea Guvernului il depaseste cu mult pe cel al celor satisfacuti. Nivelul de trai scazut este principala problema cu care se confrunta populatia, 38% dintre romani aratand ca veniturile actuale nu le ajung nici pentru strictul necesar. Numai 1% au un nivel de venituri care le permite sa aiba tot ce le trebuie.
De altfel, dintr-o lista de probleme grave care cuprinde saracia, mizeria si bolile infectioase, lipsa de educatie scolara, poluarea mediului si discriminarea impotriva fetelor si femeilor, repondentii aleg in proportii covarsitoare ca fiind cea mai importanta saracia, atat in lume (83%), cat si in Romania (90%).
Nucleul dur al Aliantei
La intentii de vot, Alianta DA conduce in preferintele electoratului, urmata de PSD si PRM. Realizatorii chestionarului au lasat deschisa intrebarea "Daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare cu ce partid sau alianta politica ati vota?", lasand repondentii sa opteze liber, fara a le conditiona alegerea de o lista prestabilita. Numarul mare de optiuni exprimate direct pentru PNL si PD, nu pentru Alianta, i-a determinat pe autorii studiului sa remarce ca formatiunea DA nu este perceputa ca o forta politica unitara de catre electorat. Incercand sa vada cati dintre cei care in mod spontan se declara sustinatori ai celor doua partide componente ar vota in mod automat cu Alianta DA, sociologii i-au intrebat pe simpatizantii PNL si PD cu cine voteaza daca partidul preferat nu participa pe liste proprii la alegeri. Doar 40% dintre ei au indicat Alianta. In urma redistribuirii procentelor a rezultat o noua configuratie, potrivit careia Alianta DA s-ar baza, spune Ovidiu Voicu, "pe un nucleu dur de 43%, cu potential de a ajunge la 51% (cat insumeaza Alianta, PNL si PD la intrebarea deschisa - n.red.)".
Din scindarea DA castiga PSD
Potrivit lui Voicu, in acest moment, performantele bune ale PSD sunt legate de performantele slabe ale PNL-PD. Tot el a aratat ca, daca s-ar scinda Alianta, jumatate din electoratul acesteia s-ar duce la PD si numai un sfert la PNL. "Dintr-o scindare a Aliantei, poate PD ar avea de castigat in fata PNL, dar, cu siguranta, ambele ar avea de pierdut in fata PSD", a adaugat Voicu. La randul sau, Dumitru Sandu a apreciat, pe baza datelor sondajului, ca "electoratul Romaniei vrea doua forte politice concentrate, limpezi". Referindu-se la cei 46% absenteisti, Sandu a spus despre acestia ca sunt "autoritaristii, oameni de orientare mana-forte, nemultumiti de felul in care merg lucrurile".
Scade Basescu, creste Vadim
In ceea ce priveste votul pentru Presedinte, in eventualitatea in care duminica viitoare ar avea loc alegeri, cele mai multe voturi s-ar indrepta catre Traian Basescu, mentionat de catre 53% din repondenti. La mare distanta de primul loc se situeaza Adrian Nastase si Vadim Tudor. Desi conduce in preferintele electoratului, fata de luna mai a acestui an Traian Basescu inregistreaza o scadere de 12 procente, in conditiile unei intrebari similare si a unui procent asemanator de nehotarati (40% in mai, 42% in noiembrie). Realizatorii studiului sustin ca principalul beneficiar al scaderii presedintelui Basescu este liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care are o crestere de cinci procente. La capitolul "incredere", premierul Calin Popescu Tariceanu se afla pe locul patru, dupa Basescu, Stolojan si Geoana.
Politica, neimportanta
Pentru trei sferturi dintre romani (76%), politica este "putin importanta" sau "deloc". Oamenii spun ca lucrurile importante din viata lor sunt familia, religia, munca, prietenii, timpul liber - in aceasta ordine. Sunt multumiti de starea de sanatate si de apropiati. Luand in considerare aceste aspecte, cei mai multi romani se declara fericiti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.