CSAT a aprobat constituirea, in interiorul propriei structuri, a Comunitatii Nationale de Informatii. Acceptata ca structura necesara in domeniul securitatii nationale, Comunitatea de Informatii este insa contestata de reprezentantii opozitiei. Princ
CSAT a aprobat constituirea, in interiorul propriei structuri, a Comunitatii Nationale de Informatii. Acceptata ca structura necesara in domeniul securitatii nationale, Comunitatea de Informatii este insa contestata de reprezentantii opozitiei. Principalele nemultumiri sunt legate de subordonarea fata de CSAT si de eventuala diminuare a controlului Parlamentului asupra serviciilor secrete.
Potrivit deciziei CSAT, CNI va fi condusa de un Comitet Coordonator si un Consiliu Operativ, acesta din urma fiind condus de consilierul prezidential pentru securitate nationala. Coordonarea activitatilor de informatii se va face printr-un comitet din care fac parte consilierul prezidential pentru securitate nationala, directorii SRI si SIE, ministrii apararii, afacerilor externe, internelor si al justitiei, precum si consilierul primului-ministru in probleme de securitate.
Traian Basescu sustine ca rostul acestei celule de analiza este sa puna cap la cap informatiile, sa le analizeze si da asigurari ca "in aceasta cutie cu informatii se depun informatii numai legate de prioritatile de securitate nationala". La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca proiectul este rezultatul unei munci de echipa in care si Guvernul este reprezentat. "Nu este, de fapt, vorba de o comunitate de informatii, ci de o structura care lucreaza in cadrul CSAT si care se ocupa de prelucrarea si analiza informatiilor, de evaluare si, eventual, intr-un viitor cat mai apropiat, de prognoze care sa fie oferite institutiilor centrale ale statului", a explicat Tariceanu.
Din partea opozitiei, presedintele executiv al PSD Adrian Nastase a apreciat ca ar fi fost nevoie de o dezbatere in Parlament inainte de a se lua aceasta decizie. El a explicat ca o problema este ca aceste informatii vor ajunge la un centru de filtrare de la Cotroceni si de abia dupa aceea se vor intoarce la Guvern, lucru nu tocmai bun intr-o situatie de coabitare in care Guvernul ar fi de o alta culoare decat presedintele.
Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a declarat de acord cu existenta unei comunitati de informatii, dupa modelul Sigurantei Statului, dar care sa fie subordonata Parlamentului. El a mentionat ca are cunostinta despre intentia presedintelui Traian Basescu de a-si subordona aceasta structura, sustinand ca, pana acum, acesta ar fi dat dovada "de destul de multe pusee dictatoriale".
Din experienta politica a ultimilor 15 ani, am constatat ca 70-80 la suta din informarile SRI vizeaza sferele de activitate legate de activitatea executivului, in special cea legata de economie. Deci, ar urma ca acestea sa nu mai ajunga direct la primul-ministru si la ministrii direct interesati, ci sa fie filtrate de o unitate de analiza.
Potrivit deciziei CSAT, CNI reprezinta reteaua functionala a autoritatilor publice din sistemul securitatii nationale bazata pe unitatea de scop, obiective si strategie, asigurata prin informatiile furnizate de urmatoarele structuri, denumite si componente ale CNI: SRI, SIE, Directia Generala de Informatii a Apararii si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din MAI.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.