Un material publicat recent de catre cotidianul francez Le Monde incearca sa desfaca itele incalcite ale negocierilor pentru liberalizarea comertului mondial din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), negocieri in care se confrunta interese
Un material publicat recent de catre cotidianul francez Le Monde incearca sa desfaca itele incalcite ale negocierilor pentru liberalizarea comertului mondial din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), negocieri in care se confrunta interesele marilor puteri economice, precum UE si SUA, cu cele ale marilor exportatori agricoli, precum Brazilia, Australia etc, si ale tarilor sarace, care, pe zi ce trece, isi vad diminuata sansa unei vieti mai bune.
Cu cat ultimul summit OMC de la Hong Kong, din decembrie, se apropie, cu atat perspectiva unei intelegeri finale pare sa se indeparteze. Nimeni nu este dispus sa faca sacrificii. ''Nu va fi nici un acord la Hong Kong'', a declarat recent Peter Mandelson, comisarul european al Comertului. Impresia generala de pana acum era aceea ca runda de negocieri de la Doha ar fi un fel de mana de ajutor intinsa tarilor sarace. Un studiu riguros al Bancii Mondiale, preluat de Le Monde, arata insa ca aceasta liberalizare ar putea fi o lovitura de gratie pentru lumea a treia.
Primii care vor avea de castigat vor fi tarile exportatoare, si cele mai mari castiguri - respectiv doua treimi - le va furniza agricultura. Cu totii vor imparti o suma de 182 de miliarde de dolari (pana in 2015), suma nesemnificativa pentru tarile dezvoltate, dar extrem de importanta pentru cele din lumea a treia.
Trei categorii de tari se confrunta in aceasta batalie a OMC, explica studiul. Exportatorii competitivi din grupul Cairns, adica 18 tari (Australia, Noua Zeelanda, Canada, Brazilia, Argentina...), care reprezinta o treime din comertul agricol mondial si solicita o liberalizare totala. Ei ar fi principalii beneficiari.
Urmeaza tarile care isi protejeaza piata prin taxe vamale - impuse in special acelor produse considerate ''sensibile''- si prin subventii: Europa, Statele Unite, Japonia, Elvetia...
In cazul liberalizarii, fermierii acestor tari vor fi cei mai afectati, fragilizati, poate chiar eliminati de pe piata. Dar vor avea de castigat acum consumatorii acestor tari, care vor avea acces la produse mult mai ieftine. Tarile in dezvoltare, necompetitive pe piata mondiala, vor forma o a treia parte, care nu va avea decat de pierdut din acest razboi.
Singura lor sursa de castig va proveni din liberalizarea pietei bumbacului, insa si pentru acesta nu se estimeaza o crestere a cursului decat de cel mult 15%. Cel mai grav este insa faptul ca ele vor putea pierde toate parteneriatele agricole din momentul de fata. Jean-Christophe Bureau, economist al Institutului de cercetari agronomice din Franta, explica recent ca, in acest context, ''tarile cele mai sarace au putin de castigat din negocierile actuale.
Ponderea lor in comertul mondial ramane una marginala. Scaderea generalizata a taxelor vamale nu va face decat sa le fragilizeze''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.