Lansarea volumului "Ce le-a facut statul banilor nostri?" de Murray N. Rothbard la Institutul Cultural Roman (ICR) s-a constituit intr-un dublu paradox. Pe de o parte, asa cum a subliniat si Horia Roman Patapievici, amfitrionul evenimentului, a fost
Lansarea volumului "Ce le-a facut statul banilor nostri?" de Murray N. Rothbard la Institutul Cultural Roman (ICR) s-a constituit intr-un dublu paradox. Pe de o parte, asa cum a subliniat si Horia Roman Patapievici, amfitrionul evenimentului, a fost promovarea unei carti cu implicatii profund anti-etatiste in cadrul unei institutii a statului roman. "Institutul Cultural Roman reprezinta statul roman, un stat eminamente socialist, indiferent de guvernul ce-l reprezinta" a spus eseistul. Acesta i-a invitat apoi pe Marius Spiridon, traducatorul cartii, si Dan Cristian Comanescu, presedintele Institutului Ludwig von Mises-Romania, sa prezinte cartea sub provocarea: "De ce lucruri elementare, de bun simt economic, ca libera initiativa, proprietatea privata etc., sunt atat de dispretuite in ziua de azi?". Al doilea paradox l-a constituit prezenta lui Bogdan Baltazar, un fost bancher de succes, la o lansare a unui autor ce vorbeste despre cartelul indestructibil format de politicieni si bancheri. Punctul culminant al serii l-a constituit disputa dintre fostul presedinte al BRD si Spiridon plus Comanescu.
Bogdan Baltazar a sugerat ca sistemul inflationist se poate reforma din interior, in timp ce Spiridon a punctat ca involutia spre haos financiar a sistemului cu banca centrala poate fi stopata doar ocazional, dar nu iremediabil, in timp ce Comanescu a pus problema in termeni religiosi argumentand ideea ca prin rau ne salvam de rau este o solutie gnostica, si, prin urmare, singurul raspuns corect, compatibil cu insanatosirea economica si credinta ortodoxa, este doctrina austriaca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.