Proiectul de modificare a legislatiei muncii, s-a aprobat, luni, la Camera Deputatilor, iar majoritatea prevederilor Comisiei pentru munca sunt in favoarea salariatilor. Acest proiect de lege a fost adoptat si la Senat si va primi votul final la Came

Proiectul de modificare a legislatiei muncii, s-a aprobat, luni, la Camera Deputatilor, iar majoritatea prevederilor Comisiei pentru munca sunt in favoarea salariatilor. Acest proiect de lege a fost adoptat si la Senat si va primi votul final la Camera Deputatilor. Potrivit noii legi, inainte de a incheia sau a modifica contractul de munca, firma e obligata sa informeze persoana respectiva despre clauzele generale pe care le doreste in contract. Daca societatea nu o respecta, persoana selectata sau salariatul au dreptul sa dea firma in judecata, in termen de 30 de zile, din data respectiva si sa-i ceara despagubiri. In contract se poate inscrie o clauza de neconcurenta ce obliga salariatul, dupa plecarea din firma, sa nu desfasoare o activitate ce o concureaza pe aceea a societatii. In schimb, salariatul primeste o suma lunara pe care societatea o va plati pentru perioada de neconcurenta.

Desfacerea contractului de munca

In timpul sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai cu o nota scrisa, la initiativa oricarei parti. Un salariat poate fi concediat numai dupa o evaluare anterioara, cum prevede contractul colectiv incheiat, pe plan national, pe ramuri de activitate, de grup de unitati sau prin regulamentul intern. La concedierile colective, societatea trebuie sa consulte reprezentantii salariatilor, in legatura cu modalitatile de evitare a acestor disponibilizari. O firma, unde s-au facut concedieri colective, nu poate angaja alti salariati pe posturile celor concediati, timp de 9 luni de la data concedierilor. Daca, in acest timp, se reia activitatea, societatea e obligata sa le comunice salariatilor concediati intentia de a-i reangaja pe posturile avute anterior, fara nici un examen, concurs sau perioada de proba. Totusi, se pot depasi 48 de ore pe saptamana, daca media orelor, pe o perioada de trei luni, va fi sub 48 de ore saptamanale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.