O data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana procedura de inregistrare a brand-urilor autohtone in tarile UE va deveni mai simpla. Oficiul de Armonizare pe piata Interna (OHIM) este un organism european care are ca obiect de activitate acordarea

O data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana procedura de inregistrare a brand-urilor autohtone in tarile UE va deveni mai simpla. Oficiul de Armonizare pe piata Interna (OHIM) este un organism european care are ca obiect de activitate acordarea de certificate pentru tarile sau companiile europene care solicita recunoasterea unei marci. Orice brand reprezentat de nume proprii, litere, numere sau imagini va putea deveni "marca comunitara inregistrata (CTM)" printr-o solicitare adresata OHIM.

Nu toate marcile pot deveni CTM

Exista, in cadrul regulamentului de functionare a OHIM, doua articole care reglementeaza situatiile cand cererile de inregistrare pot fi respinse. Primul dintre ele se refera la "absolute grounds", marcile cu denumiri generale, descriptive sau tehnice. "Nu poti inregistra ca marca proprie cuvintele masina sau matase", a declarat Nicolas Vigneron, reprezentant al OHIM. Cea de-a doua categorie de marci improprii o constituie asa-numitele "relative grounds", brand-uri consacrate, dar neinregistrate oficial.

Inregistrare concomitenta in 25 de tari

Daca cererea de inregistrare este acceptata, OHIM elibereaza un certificat de marca valabil in toate cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene. Pretul este 900 de euro pentru 3 categorii de marfuri si servicii, plus o taxa de inregistrare in valoare de 850 de euro. Obtinerea certificatului CTM implica sapte pasi:
1) Construirea dosarului de aplicare;
2) Examinarea dosarului de catre membrii comisiei OHIM;
3) Marca este verificata din punctul de vedere al apartenentei la una dintre situatiile "absolute grounds" sau "relative grounds";
4) Cautarea brand-ului la oficiile nationale pentru inventii si marci;
5) Publicarea certificatului;
6) Analizarea contestatiilor sau opozitiilor;
7) Inregistrarea si eliberarea certificatului CTM.
Orice persoana fizica sau juridica poate inainta o aplicatie catre OHIM cu singura conditie sa apartina unei tari membre a Uniunii Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.