Proasta dotare a Politiei Romane risca, asa cum apreciaza conducerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), activarea clauzei de salvgardare, punand in pericol integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Deficitul de peste 10.000 de autovehic
Proasta dotare a Politiei Romane risca, asa cum apreciaza conducerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), activarea clauzei de salvgardare, punand in pericol integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Deficitul de peste 10.000 de autovehicule inregistrat la nivelul tuturor unitatilor de politie ridica mari probleme, asta in conditiile in care nu se poate asigura eficient siguranta cetateanului, a ordinii si a linistii publice.
Drept urmare, MAI intentioneaza sa achizitioneze prin licitatie publica 6.000 de autoturisme, marea lor majoritate ajungand la posturile si birourile comunale, adica acolo unde politistii inca mai merg cu bicicleta. Data fiind dotarea cu mult sub necesar a Politiei de Ordine Publica, care are un grad de inzestrare cu mijloace de transport de doar 23,2 %, s-a hotarat alocarea de autoturisme tuturor unitatilor din mediul rural. Pentru punerea in practica a acestor obiective, MAI are deja o strategie ferma. Achizitia se va realiza fara restrictii referitoare la tara de origine a fabricantului, iar valoarea totala - 267 milioane RON - se va achita prin intermediul unei finantari de tip leasing financiar, pe o perioada de 4 ani bugetari, respectiv 2005-2008. 5.000 de autospeciale vor fi destinate Politiei Romane si vor fi dotate cu dispozitive de avertizare optica si acustica, statii de comunicatii radio fixe si mobile, baterie suplimentara etc.
Conditiile puse de MAI pentru achizitionarea autovehiculelor sunt clare, din start. Pe toata durata leasing-ului, autovehiculele trebuie sa beneficieze de garantie extinsa de 3 ani sau 100.000 km, revizii tehnice gratuite integral (materiale si manopera), asigurare RCA si CASCO, taxa de utilizare a retelei nationale de drumuri achitata etc., toate fiind incluse in pretul contractului. In ceea ce priveste procedura de achizitie, s-a optat pentru organizarea si desfasurarea, in regim de urgenta, a unei licitatii publice deschise, anuntul fiind publicat in Monitorul Oficial saptamana trecuta. "In functie de ofertele care vor veni, in conformitate cu cerintele din caietul de sarcini, se va desemna cea mai potrivita varianta. Speram ca in 30 de zile sa se definitiveze toate procedurile de achizitie", ne-au declarat surse din cadrul MAI, fara sa indice daca cumva prefera o anumita marca de masini.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.