Proiectul de Lege privind statutul minoritatilor nationale creeaza tensiuni atat in interiorul coalitiei, cat si intre opozitie si putere. Daca atunci cand erau impreuna la guvernare PSD si UDMR pareau ca se inteleg de minune in probleme privind drep
Proiectul de Lege privind statutul minoritatilor nationale creeaza tensiuni atat in interiorul coalitiei, cat si intre opozitie si putere. Daca atunci cand erau impreuna la guvernare PSD si UDMR pareau ca se inteleg de minune in probleme privind drepturile minoritatilor, acum cele doua formatiuni se acuza reciproc de iresponsabilitate, segregare, nationalism dirijat.
PSD sustine ca UDMR ar avea un plan pentru enclavizare si recreerea unor structuri de tip federalo-sovietic ca in anii '50. De cealalta parte, Uniunea suspecteaza fostul aliat ca incearca sa obtina suport electoral printr-o retorica nationalista si antimaghiara. Liderii social-democrati din 15 judete ale Transilvaniei s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute pentru a pune la cale o strategie impotriva Legii minoritatilor nationale. Ei au adoptat si o declaratie politica, in care sustin ca proiectul este o "capcana ce trebuie evitata in interesul comun al romanilor si maghiarilor", iar PSD se va opune "oricaror viziuni care considera ca procesul de regionalizare ar putea conduce la reinventarea modelului stalinist al autonomiei etnice". In cazul in care proiectul de lege, in forma actuala, va trece de Camera Deputatilor, social-democratii vor depune contestatie la Curtea Constitutionala.
In opinia lui Adrian Nastase, "se construieste o structura cvasi-administrativa paralela", iar capitolul 5 al proiectului de lege "indeamna la segregare etnica". La randul sau, Mircea Geoana a afirmat ca UDMR ar avea "un plan, sub pretextul integrarii europene, pentru enclavizare si recreerea unor structuri de tip federalo-sovietic ca in anii '50". "Nu vom accepta abandon de suveranitate in interiorul Romaniei. Dorim sa continuam o relatie interetnica armonioasa, dar nu vom accepta aceste derapaje si sabotarea interesului national", a afirmat Geoana, citat de Mediafax.
In replica, liderul UDMR Marko Bela considera ca PSD incearca sa obtina suport electoral "printr-o retorica nationalista sau eventual antimaghiara". Potrivit acestuia, declaratiile liderilor PSD privind statutul minoritatilor si modul in care au abordat in ultima perioada relatiile romano-maghiare denota iresponsabilitate si o retorica prin care partidul risca sa redevina PDSR-ul nationalist, dirijat de Iliescu. "Eu am crezut ca, totusi, colegii nostri din PSD sunt mai responsabili", a spus liderul Uniunii, amintind ca, in anii precedenti, cele doua formatiuni politice au fost de acord asupra unor solutii importante in domeniu, bazate pe aceleasi principii ca si Legea statutului minoritatilor nationale - un proiect care, in opinia sa, ar consfinti, de fapt, lucrurile convenite atunci. Proiectul Legii privind statutul minoritatilor nationale va fi dezbatut la Camera in procedura normala si nu de urgenta, cum solicitase Guvernul, conducerea deputatilor stabilind ca proiectul sa fie analizat de comisiile de specialitate in termen de 30 de zile, pentru a putea intra in plen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.