Finlanda analizeaza posibilitatea de a-si deschide piata pentru forta de munca din noile state membre ale Uniunii Europene neprelungind actualele restrictii, informeaza publicatia electronica EUobserver. Potrivit postului public de radio Yle Radio Su
Finlanda analizeaza posibilitatea de a-si deschide piata pentru forta de munca din noile state membre ale Uniunii Europene neprelungind actualele restrictii, informeaza publicatia electronica EUobserver. Potrivit postului public de radio Yle Radio Suomi, Finlanda ar putea renunta sa mai solicite o noua perioada de tranzitie de trei ani in timpul careia cetatenii a opt state din Europa Centrala si de Est nu pot munci in aceasta tara fara un permis special.
Masura se bucura atat de sprijinul premierului Matti Vanhanen, cat si de cel al ministrului Muncii, Tarja Filatov. Unul dintre principalele motive este faptul ca Finlanda va detine presedintia semestriala a Uniunii in a doua jumatate a anului viitor, iar restrictiile ar contrazice libertatea de miscare pe piata muncii, informeaza agentia poloneza de presa PAP. Initiativa Finlandei ar determina o parte din cei 11 vechi membri UE sa renunte, la randul lor, anul viitor, la restrictiile temporare pentru forta de munca din statele care au aderat la UE la 1 mai 2004. Pana in prezent, doar Marea Britanie, Irlanda si Suedia si-au deschis complet pietele catre forta de munca din aceste state.
In afara de Finlanda, si Spania a sugerat neoficial ca ar putea renunta la restrictii, iar alte cateva state au anuntat ca vor lua o decizie dupa ce alti membri UE isi vor preciza pozitia in acest sens.
Pe de alta parte, Germania si Austria au confirmat ca isi vor mentine restrictiile pentru inca trei sau poate chiar cinci ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.