De mai multi ani, Statele Unite ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste procentul persoanelor supraponderale. Pe locul doi, surprinzator, nu e nici Germania, nici Marea Britanie ci Australia, tara ai carei locuitori sunt de regula considerati bu
De mai multi ani, Statele Unite ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste procentul persoanelor supraponderale. Pe locul doi, surprinzator, nu e nici Germania, nici Marea Britanie ci Australia, tara ai carei locuitori sunt de regula considerati buni sportivi, relateaza BBC online. In aceasta tara se pare ca obezitatea copiilor a ajuns sa atinga proportii de epidemie, iar reputatia Australiei de a fi o tara de sportivi pare a fi in pericol, din cauza acestei probleme care in ultimii ani s-a extins din ce in ce mai mult.
Doctorul Michael Booth, directorul Centrului pentru Studierea Obezitatii din New South Wales afirma ca atunci "cand ajung la maturitate, copiii nostri sunt mai grasi decat oricand. Vor deveni, deci, adulti supraponderali, iar acest lucru are implicatii deosebit de ingrijoratoare din cauza posibilitatii aparitiei unor boli cronice."
"Chiar daca pare alarmista, aceasta prognoza e cat se poate de realista. Vom asista la o crestere accentuata a cazurilor de diabet de tip doi in randul celor mai tineri. Speranta medie de viata se va reduce, va creste numarul persoanelor cu boli cronice, iar astfel din ce in ce mai multi oameni vor apela la serviciile publice de sanatate", spune domnul Booth.
"Imaginea viitorului e sumbra si de aceea cred ca oamenii ar trebui treziti la realitate si speriati, pentru ca altfel nu cred ca e posibila schimbarea modului de viata actual. Dar cred ca oamenii nu vor reactiona pana cand numarul bolnavilor cronic nu va fi foarte mare", spune directorul Centrului pentru Studierea Obezitatii din New South Wales.
Perspective sumbre
In Australia sunt acum mai bine de un milion si jumatate de copii supraponderali. Aceasta statistica sumbra pare insa ca se va inrautati, iar problemele de sanatate ale tinerilor supraponderali pot deveni si mai grave.
In ultimii ani, cercetatorii din domeniul medical au afirmat ca boli precum cancerul la colon si la san sunt puternic influentate de obezitate.
Doctorul Andrew Penman, de la Centrul de Studiere a Cancerului din New South Wales crede ca obezitatea va depasi in curand fumatul ca principal factor de risc pentru sanatate.
"Veti vedea ca o mai mare proportie a cancerelor care ar fi putut fi prevenite se vor datora obezitatii, cu atat ai mult cu cat numarul fumatorilor e in scadere. Fumatul e in declin in Australia, ca si in Marea Britanie si in majoritatea tarilor occidentale. De aceea cred ca obezitatea va deveni principalul factor de risc cancerigen", spune Andrew Penman.
Fast food-ul ca mod de viata
Care sunt insa cauzele acestei cresteri rapide a numarului persoanelor supraponderale? Si, mai ales, de ce in randul tinerilor?
Hamburgerii, kebaburile, chipsurile, precum si varietatea aproape infinita a dulciurilor au devenit principalele atractii culinare ale tinerilor australieni.
Fast food-urile sunt principalul loc de intalnire a adolescentilor si au devenit un mod de viata.
De asemenea, televiziunea ii atrage puternic pe copii si adolescenti, si multi dintre ei ajung, astfel, legume de canapea, cum sunt numite persoanele sedentare care isi petrec viata in fata televizorului.
Dar - sunt cumva sperante pentru reducerea tendintei de ingrasare a populatiei? Medicii recomanda o dieta fara multe dulciuri, mancaruri grase, sucuri bogate in zahar, precum si multa miscare. Situatia e insa mult mai complexa. Problema va fi rezolvata doar prin schimbarea modului de viata actual. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.