Ce cer protestatarii? Cer ca Guvernul sa-si respecte promisiunile din campania electorala... In primul rand, alocarea a 6 la suta din PIB pentru invatamant in 2006. Potrivit liderilor sindicali, greva va inceta in momentul in care aceasta revendicare
Ce cer protestatarii? Cer ca Guvernul sa-si respecte promisiunile din campania electorala... In primul rand, alocarea a 6 la suta din PIB pentru invatamant in 2006. Potrivit liderilor sindicali, greva va inceta in momentul in care aceasta revendicare va fi satisfacuta.
Guvernul, care si asa este confruntat cu un deficit bugetar urmarit cu atentie de Fondul Monetar International si de opozitie, cauta - se intelege - noi resurse bugetare, dar nu le gaseste asa de usor; spune, de pilda, ca de-a lungul anului viitor, anumite surse de finantare (care anume?) vor fi indreptate in spre invatamant. Dar concret, mai nimic... In subsidiar, Executivul aminteste ca in Romania numarul de scolari la un dascal este mai mare decat in alte tari; este ceea ce declara senatorul liberal Dan Sabau. Din aproape in aproape, se ajunge la argumentul Fondului Monetar dupa care majorarea salariilor presupune cresterea productivitatii. Dar profesorii nu vor sa auda de ea. Deocamdata, ei invoca mai departe cuvantul dat: 5 la suta din PIB pentru invatamant in 2005, 6 la suta in 2006.
De ce tine Executivul mortis la proiectul sau de buget? In toamna, Romania a primit statutul de tara cu risc scazut; ea ar urma sa cunoasca in urmatoarele 14 luni pana la admiterea in UE un boom economic fara precedent... Cu o conditie: sa fie circumspecta la cresterile de salarii generatoare de inflatie si deficit bugetar. In 2006, Romania mai are nevoie de alti bani pentru investitii in infrastructura afectata si de inundatii; altfel spus, exista motive obiective ca Executivul si sindicatele sa ajunga la un compromis; prin respectarea ad-literam a promisiunilor se poate ajunge la derapaje economice care s-ar intoarce chiar impotriva grevistilor. Toate acestea explica de ce Executivul tine "cu dintii" ca deficitul din 2006 sa fie de maximum 0,5 la suta din buget.
Cunoastem insa specificul luptei pentru putere din Romania; s-ar putea ca sindicatele - cele din invatamant - sa doreasca sa dea Executivului o lectie, chiar in dauna intereselor pe termen mai lung ale sindicalistilor. Pe parcursul ultimelor 12 luni, au avut loc, insa, cele mai importante majorari de putere de cumparare a salariatilor de dupa 1989. Nu este si acesta un motiv suficient ca actualul Guvern sa fie incurajat? Caci altminteri, s-ar putea sa demisioneze... Spre al cui profit? Al celor din invatamant? Greu de spus.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.