Piata Asigurarilor din Romania va detine, in urmatorii trei ani, circa doi-trei la suta din Produsul Intern Brut, iar in 2005 aceasta va depasi circa un miliard de euro ca volum al primelor subscrise, conform unei declaratii a presedintelui Comisiei

Piata Asigurarilor din Romania va detine, in urmatorii trei ani, circa doi-trei la suta din Produsul Intern Brut, iar in 2005 aceasta va depasi circa un miliard de euro ca volum al primelor subscrise, conform unei declaratii a presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan.
In prezent, domeniul asigurarilor detine 1,4% din PIB, in timp ce in 1992 reprezenta numai 0,3 procente.

Romanii nu au incredere in asigurari

In 2004 piata asigurarilor din Romania a fost de 860 milioane euro, din care asigurarile generale au detinut circa 665 milioane euro. Potrivit statisticilor, un roman aloca 40 de euro pentru asigurari, spre deosebire de un luxemburghez care cheltuieste circa 10.000 de euro anual.
In 2001 un bulgar aloca 28 de euro, in timp ce un roman doar 15-18 euro pe an. Exista inca multi oameni in Romania care nu au incredere in piata asigurarilor. Solutia este ca firmele de profil sa protejeze interesele clientilor prin ofertarea unei game variate si avantajoase de produse. "Am propus introducerea in legislatie a obligativitatii informarii corecte a clientilor", a spus Nicolae Crisan.

Activitatea de actuariat va avea o importanta sporita

"Nu vom mai accepta bilanturi de la societatile care practica asigurari pe viata fara a fi verificate de un actuar certificat", a declarat presedintele CSA.
Decizia a fost luata in urma recomandarilor Uniunii Europene, care a sugerat implementarea unei abordari preventive in supravegherea pietei.
Singura institutie din Romania care poate elibera un certificat de actuar este Asociatia Romana de Actuariat (ARA), organizatie infiintata in anul 2000.
ARA are in prezent 70 de membri, din care 50 sunt studenti la institutul britanic I&FoA. Obiectivele principale ale Asociatiei Romane de Actuariat pentru anul 2006 sunt cresterea numarului de actuari si pregatirea acestora conform standardelor europene.
"Dorim sa ne asiguram ca actuarii certificati in Romania au o conduita profesionala si morala corespunzatoare si se situeaza la inaltimea rolului lor", a declarat Adrian Allot, presedintele ARA.

Firmele de asigurari, afectate de noua legislatie

Dintr-un numar total de 43 de societati autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa desfasoare activitati de asigurari private, mai mult de jumatate se afla in situatia de a-si pierde avizul de functionare daca nu gasesc, intr-un interval de timp relativ scurt, resurse de capitalizare exclusiv in forma baneasca.
Suma totala pe care companiile trebuie sa o verse in mai putin de un an se ridica la 50 de milioane de euro. Pentru multe dintre societati misiunea de a atinge, prin forte proprii, limita de capital impusa (8-24 milioane de lei) pare imposibil de realizat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.