Pana in acest moment, nu a existat o analiza profesionista in ceea ce priveste sectorul de IMM-uri de la noi, deoarece datele nu au fost centralizate si sintetizate, distinct, pentru aceasta categorie de agenti economici. Analiza realizata de economi

Pana in acest moment, nu a existat o analiza profesionista in ceea ce priveste sectorul de IMM-uri de la noi, deoarece datele nu au fost centralizate si sintetizate, distinct, pentru aceasta categorie de agenti economici. Analiza realizata de economistii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) are la baza trei elemente: mediul de afaceri, evolutia IMM-urilor si aprecierea intreprinzatorilor, in urma interviurilor realizate cu un mare numar dintre patroni. Situatia de ansamblu a IMM-urilor pentru primele sase luni ale acestui an, comparativ cu primul semestru al anului 2004, ne arata o evolutie satisfacatoare a mediului de afaceri: "Analiza noastra e o radiografie a societatii romanesti, iar acesta este un semnal de avertizare pentru Guvern, deoarece noi ne-am fi asteptat ca mediul de afaceri sa fie cel putin bun, in timp ce acesta e doar satisfacator, adica la un nivel inferior pe grila noastra de catalogare", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Salariul mediu a crescut cu 13%

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 4,9%, salariul mediu lunar - cu 13%, iar moneda nationala s-a apreciat cu aproape 10% fata de euro, comparativ cu perioada similara a anului trecut, se arata in analiza efectuata. De asemenea, investitiile au fost cu 15% mai mari, pe aceeasi perioada. Aspectele pozitive ale economiei actuale se refera la reducerea ratei inflatiei- la 4,1%, reducerea impozitului pe profit - de la 25% la 16% si imbunatatirea riscului de tara, care din luna aprilie 2005 este B.
La dezavantaje se inscriu, printre altele, dinamica impozitului pe dividende - ce a crescut de la 5% la 10% si nivelul scazut al exporturilor si importurilor, mai mici cu aproape 20%: "Datoriile IMM-urilor au crescut, in medie, cu 5-10%, iar aceasta ne arata ca blocajul financiar este o realitate in Romania", a adaugat Nicolescu. Numarul de firme care au inregistrat profit s-a marit cu 5%, iar profitul efectiv al societatilor s-a imbunatatit cu aproape zece procente. Si in privinta societatilor nou aparute s-a observat o crestere: 15%.
In ceea ce priveste modul cum vad patronii evolutia propriilor firme, comparativ cu ultima jumatate a anului trecut, 41% din cei chestionati au raspuns ca firma a prosperat, 24% au afirmat ca cifra de afaceri s-a mentinut constanta, iar 35% au constatat ca anul acesta a fost mai slab fata de 2004. In concluzie, economistii CNIPMMR prezinta o evolutie satisfacatoare a sectorului de IMM-uri, in primele sase luni din acest an.

O economie bazata pe cunostinte

IMM-urile romanesti trebuie sa reziste in conditiile de concurenta si calitate a produselor si serviciilor existente pe piata europeana. Asta se va realiza doar daca vom avea activitati eficiente de informare, consultanta, asistenta si pregatire. E necesara si o fiscalitate mai redusa pe forta de munca. Reducerea de 2% pentru 2006 ar fi prea mica, iar specialistii CNIPMMR considera ca trebuie sa fie de 10%: "La noi, costul creditului - dobanzi plus garantii - e de doua-trei ori mai mare decat cel din statele membre UE. O alta problema o reprezinta birocratia si coruptia si trebuie gasit alt mod de a absorbi fondurile structurale europene. Studiile noastre ne arata ca, la nivel national, avem aceasta capacitate", a adaugat Ovidiu Nicolescu. "Romania trebuie sa se integreze in Uniunea Europeana, in 2007, asa incat sa fim capabili de a ne dezvolta o economie bazata pe cunostinte. Din acest punct de vedere, normele europene recomanda tarilor ce urmeaza sa adere, sa suplimenteze contributia pentru invatamant. In aceasta privinta, noi sprijnim acordarea unui buget de 6% din PIB, pentru Educatie, dar recunoastem ca nu stim de unde ar putea fi luati acesti bani. Aceasta este problema", a mai precizat Nicolescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.