Institutul pentru Politici Publice propune reglementari mai stricte in privinta donatiilor primite de partide. Printre principalele modificari aduse legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, IPP cere format
Institutul pentru Politici Publice propune reglementari mai stricte in privinta donatiilor primite de partide. Printre principalele modificari aduse legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, IPP cere formatiunilor politice sa nu mai accepte bani de la firmele care au datorii la stat.
In schimb, pentru a incuraja partidele sa declare toate donatiile, institutul propune introducerea unei subventii acordate de stat, in jur de 10 la suta din valoarea sumei donate. IPP propune ca partidele sa restituie la buget banii primiti din donatii facute de firme cu datorii la stat. Reprezentantii partidelor politice nu sunt de acord cu aceasta prevedere, considerand ca ei nu au datoria sa verifice daca cei care fac donatii sunt sau nu datori statului.
Potrivit directorului de programe al IPP, Adrian Moraru, pentru ca aceasta situatie sa fie reglementata juridic, singura posibilitate ar fi aceea ca inainte de a face o donatie, firma respectiva sa fie obligata sa semneze o declaratie pe proprie raspundere ca nu are datorii. In acest caz, in momentul in care se demonstreaza contrariul, va putea raspunde penal.
Pentru a responsabiliza si partidele, Moraru sustine o masura coercitiva. Astfel ca, in momentul in care se constata ca donatia nu a fost facuta in conditiile legii, formatiunii politice respective sa ii fie suspendate transferurile lunare din subventia bugetara, pana la indeplinirea raspunderii legale. Dupa rezolvarea situatiei, partidul va primi retroactiv intreaga suma restanta.
In actualul text al legii, se prevede ca donatiile primite de la o persoana juridica intr-un an pot fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Desi se mentioneaza faptul ca persoanele juridice sunt obligate ca la data efectuarii donatiei sa aiba achitate integral toate datoriile fata de bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat, legea nu prevede pedepse in cazul nerespectarii acestei prevederi.
O alta propunere a IPP este aceea ca finantarea publica, de la bugetul de stat, sa fie acordata in functie de numarul de voturi, inmultite cu o anumita suma de bani. In acest mod, va fi luat in calcul si rezultatul obtinut la alegerile locale.
Institutul considera ca din suma alocata anual partidelor, doar 60 la suta sa fie impartita pe algoritmul existent. Restul de 40 la suta ar urma sa fie distribuit formatiunilor politice care au obtinut mandate la alegerile locale, proportional cu mandatele de consilieri locali si consilieri judeteni. Senatorul liberal Paul Pacuraru considera insa ca problema surselor de finantare este oculta chiar in interiorul partidului. In opinia sa, "in hartii nu se regaseste decat 30 - 40 la suta din banii rulati in realitate de partid".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.