Directorii de spitale se plang de calitatea materialelor sanitare, medicamentelor, alimentelor si substantelor dezinfectante livrate de diverse firme care castiga licitatiile electronice organizate la nivel national sau la nivel de unitate spitalicea
Directorii de spitale se plang de calitatea materialelor sanitare, medicamentelor, alimentelor si substantelor dezinfectante livrate de diverse firme care castiga licitatiile electronice organizate la nivel national sau la nivel de unitate spitaliceasca. Chiar si conducerea Ministerului Sanatatii (MS) da dreptate reprezentantilor spitalelor care reclama acest lucru. Secretarul de stat in MS, Virgil Paunescu, a declarat ca ''intr-adevar pe sistemul de licitatii electronice au intrat si firme care livreaza medicamente subdozate si materiale sanitare de proasta calitate. Aproape jumatate dintre produsele primite trebuie, uneori, aruncate''. Fostul ministru al Sanatatii Ovidiu Branzan ne-a declarat ca ''foarte multi directori de spitale sunt nemultumiti de acest sistem din cauza ca nu mai au posibilitatea sa achizitioneze la preturi mari si preferential medicamentele si materialele sanitare.
Licitatiile electronice organizate la nivel national de catre MS au avantajul achizitionarii de materiale sanitare - precum ace, manusi chirurgicale - si medicamente la un pret scazut. La licitatiile organizate pe vremea cand eram ministru al Sanatatii nu am acceptat firme de apartament sau firme-fantoma. In ceea ce priveste licitatiile electronice organizate de spitale, acolo directorii de spitale si comisiile de receptie au intreaga responsabilitate. Acestia incheie direct contracte cu firmele respective si, la fel de bine, daca nu sunt multumiti le pot rezilia''.
La randul sau, fostul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza, afirma ca, la ora actuala, ''nu are cunostinta sa se mai intample asa ceva''. ''Calitatea materialelor sanitare a fost proasta cand unicul criteriu de castigare a unei licitatii era pretul scazut. In lunile mai si iunie ale acestui an am emis doua ordine prin care pe langa criteriul privind pretul am introdus si o serie de criterii privind calitatea''.
In acelasi timp, Ion Ciceala, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale, reaminteste faptul ca ''si Cinteza, pe vremea cand era ministru al Sanatatii, a sesizat Parchetul in legatura cu o serie de furnizori de produse materiale care ar fi livrat spitalelor materiale sanitare de proasta calitate. ''De la MS si de la Parchet nu s-a mai auzit nimic in legatura cu sesizarea respectiva. Deci, cine livreaza materiale de proasta calitate?''. In opinia sa, ''responsabilitatea pentru produsele medicale de proasta calitate primite de spital o are comisia de receptie de la nivelul unitatii spitalicesti si directorul. Exista reglementari care spun clar cum se verifica marfa primita: prin sondaj. Pe de alta parte, caietele de sarcini contin toate criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca o firma pentru a participa la licitatia electonica. Totodata, se pune intrebarea: cine ar da aviz de punere pe piata unor materiale de proasta calitate? Oricum, am inteles ca se vor imbunatati actele normative privind achizitiile publice''.
La randul sau, Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie Bucuresti, ne-a spus ca ''sunt multi furnizori de produse medicale si medicamente care scriu lucruri mincinoase in oferte si care vin cu mostre bune la MS, dar la marfa livrata calitatea lasa de dorit. Acest lucru se intampla chiar si la detergenti sau la alte substante dezinfectante. Si pe urma ne intrebam de unde apar infectiile intraspitalicesti. Din pacate, pana in prezent nimeni nu a pedepsit nici o firma, iar noi ca directori de spitale nu avem unde sa reclamam un produs de proasta calitate''. Surse autorizate din cadrul MS ne-au declarat ca, in urma cu cativa ani, in MS ''se vorbea de existenta pe piata de produse medicale si medicamente a 600 de firme-pirat''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.