In urma cu cateva zile, la Institutul de Biologie si Patologie Celulara (IBPC) "Nicolae Simionescu" (foto) al Academiei Romane, Centru de Excelenta al Comisiei Europene, s-au desfasurat lucrarile simpozionului international cu tema "Progrese ale medi
In urma cu cateva zile, la Institutul de Biologie si Patologie Celulara (IBPC) "Nicolae Simionescu" (foto) al Academiei Romane, Centru de Excelenta al Comisiei Europene, s-au desfasurat lucrarile simpozionului international cu tema "Progrese ale medicinii moleculare". Institutul a obtinut prin competitie sustinere financiara pentru proiectul "Intarirea ariei europene de cercetare prin cresterea competentei cercetarii romanesti in domeniul genomicii si proteomicii maladiilor principale de risc: ateroscleroza, diabetul si complicatiile lor" (SERA). Desfasurat intre 2005-2007, proiectul este o "Actiune Suport Specifica pentru cresterea potentialului cercetarii din tara noastra in pregatirea aderarii la UE si permite organizarea de simpozioane, workshop-uri, stagii de specializare, participari la manifestari stiintifice internationale de prestigiu. Scopul lui este de a face cat mai bine cunoscut ceea ce este nou in acest domeniu de maxim interes, de a prezenta realizarile cercetatorilor romani, de a stabili noi contacte cu specialistii care sunt implicati in proiecte similare si de a intensifica relatiile de colaborare cu grupurile europene cu care institutul are deja proiecte comune.
La cadrul acestui simpozion international, al doilea din cadrul activitatilor SERA, au fost prezentate conferinte prof. univ. Christian Aalkajer (Universitatea din Aarhus-Danemarca), Philippe Gervois (Laboratorul de biochimie, Facultatea de Stiinte Farmaceutice si Biologice din Lille-Franta) si Jean-Marie Freyssinet (Facultatea de Medicina din Strasbourg-Franta). Din partea IBPC au prezentat comunicari acad. Maya Simionescu, director IBPC, vicepresedinte al Academiei Romane, dr. Doina Popov si Anca Sima, membri corespondenti ai Academiei Romane si reprezentantele tinerei generatii dr. Adriana Georgescu, dr. Anca Gafencu si dr. Manuela Voinea. Simpozionul a cuprins si o sesiune de postere. In program au fost incluse o dezbatere pe marginea temelor prezentate, initierea unor colaborari in scopul competitiei de proiecte de cercetare in PC7 al Comunitatii Europene si vizitarea laboratoarelor Institutului.
Au participat specialisti din cercetarea biomedicala fundamentala, cadre didactice si studenti de la Facultatile de Medicina si Biologie intr-un benefic schimb de informatii privind progresele medicinii, care azi se inregistreaza la nivel molecular si sunt vizibile in practica medicala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.