Inspectoratul General al Politiei Romane a facut mai multe precizari dupa ce ZIUA a publicat in data de 4 noiembrie articolul "Cade imperiul Micula". Astfel, potrivit unui comunicat al IGPR trimis pe adresa redactiei, ofiteri ai Directiei de Investig
Inspectoratul General al Politiei Romane a facut mai multe precizari dupa ce ZIUA a publicat in data de 4 noiembrie articolul "Cade imperiul Micula". Astfel, potrivit unui comunicat al IGPR trimis pe adresa redactiei, ofiteri ai Directiei de Investigare a Fraudelor au efectuat acte premergatoare in doua dosare penale referitoare la unele societati comerciale ce fac parte din grupul de firme "Transilvania", la care sunt sau au fost asociati fratii Ioan si Viorel Micula.
Primul dosar - 389485/20.09.2004 - se afla in supravegherea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sub nr.165/P/2003. Acesta priveste sesizarea Ministrului Finantelor Publice-Garda Financiara Centrala referitoare la unele operatiuni de capital efectuate intre unele societati comerciale din grupul "Transilvania". Astfel, potrivit IGP, "in baza actelor premergatoare si ca urmare a controalelor fiscale efectuate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Directia Generala a Finantelor Publice Bihor, la solicitarea Directiei de Investigare a Fraudelor, au rezultat indicii de savarsire a infractiunii de evaziune fiscala, fapta prev. si ped. de Legea nr.87/1994 republicata, pentru combaterea evaziunii fiscale, de catre reprezentantii a trei dintre cele sapte societati comerciale ce fac obiectul dosarului, respectiv SC European Drinks SA, SC General Transilvania Exim SRL si SC Interstock Exim SRL. Suma totala stabilita ca prejudiciu adus bugetului de stat este de peste 116 miliarde lei. Controalele fiscale efectuate la celelalte patru societati comerciale nu au fost finalizate de catre inspectori fiscali ai Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor pana la data de 16.12.2004, cand dosarul a fost declinat". IGP mai precizeaza prin intermediul aceluiasi comunicat ca "din continutul actelor premergatoare au rezultat indicii de savarsire a infractiunilor de evaziune fiscala de catre reprezentantii celor trei societati comerciale precum si a infractiunilor de fals si uz de fals, savarsite prin intocmirea de documente justificative ce au stat la baza deducerii din profitul impozabil a investitiilor realizate in perioada 1999-2003, avandu-se in vedere faptul ca societatile comerciale respective au fost infiintate si au functionat in zone defavorizate, beneficiind de prevederile OG nr.27/1996".
Dosarul a fost inaintat, la data de 16.12.2004, pentru solutionare Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism din cadrul Parchetului General, in urma unei solicitari venite in data de 08.12.2004 din partea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme si in conformitate cu prevederile Legii nr.508/2004. De asremenea, ulterior "au fost inaintate catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si rapoartele de inspectie fiscala finalizate la SC Scandic Distilleries SA, SC Tonical Trading SRL si SC Edri Trading SRL trimise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala".
Al doilea dosar
Cel de-al doilea dosar - 389475/01.09.2004 - se afla de asemenea in supravegherea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub nr. 578/P/2004. Acesta priveste sesizarea din oficiu referitoare la ilegalitatile comise cu ocazia unei rambursari de TVA in valoare de aproximativ 67,1 miliarde de lei, de care a beneficiat SC Multipack SRL in anul 2003, "societate in care numitii Micula Ioan si Micula Viorel au calitatea de asociati". In ceea ce priveste acest dosar, IGP arata ca "au fost efectuate acte premergatoare in conformitate cu art.224 Cod Procedura Penala, constand in audierea functionarilor din cadrul DGFP Bihor care au intocmit, avizat si aprobat documentele referitoare la aceasta rambursare de TVA, si s-au ridicat documnte de la organele fiscale".
Si acest dosar a fost inaintat, la data de 17.12.2004, spre solutionare Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului General, in urma unei solicitari facute la 09.12.2004 de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica si in conformitate cu Legea 508/2004. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.