Procurorii anticoruptie cerceteaza 12 functionari din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Neamt care au "ajutat" reprezentantii societatii Idac Export 2000 SRL sa obtina rambursari ilegale de TVA in valoare de 365 de miliarde de lei

Procurorii anticoruptie cerceteaza 12 functionari din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Neamt care au "ajutat" reprezentantii societatii Idac Export 2000 SRL sa obtina rambursari ilegale de TVA in valoare de 365 de miliarde de lei.
Asa cum am mai scris, SC Idac Export 2000 a castigat, prin frauda, sute de miliarde de lei, cu sprijinul unor functionari ai Finantelor nemtene. Respectivii, deja sanctionati administrativ de conducerea Directiei, sunt cercetati acum de procurorii Serviciului teritorial al DNA Bacau, alaturi de patronul firmei, Ilie Filip. Societatea s-a ocupat, potrivit inregistrarilor de la Ministerul Finantelor, cu importul de autoturisme si comertul cu material lemnos.
Din cercetarile efectuate in vara acestui an, anchetatorii au stabilit ca functionarii cu pricina ar fi fost implicati in rambursarile ilegale de TVA primite de firma Idac Export 2000, in perioada 2004 - 2005, asupra lor planand banuiala ca ar fi verificat superficial documentele. Facturile emise de Idac, care au fost prezentate Finantelor nemtene, atestau vanzarea de material lemnos, rulmenti si placute vidia.
Surse din cadrul DGFP Neamt ne-au declarat ca, incepand din luna octombrie, impotriva celor 12 functionari s-au luat masuri administrative, neprimind timp de un an stimulentele si primele de care beneficiau pana in prezent.

Spaga de 50.000 de euro plus o limuzina

Ancheta in acest caz, in care acuzatiile principale sunt fals intelectual, uz de fals si inselaciune, a fost demarata de procurorii anticoruptie, in urma cercetarilor efectuate de politistii nemteni si a datelor furnizate de presa.
Astfel, la jumatatea lunii iunie, ofiterii stabilisera ca, numai in perioada 2003 - 2005, SC Idac Export 2000 SRL Piatra Neamt a solicitat si beneficiat de rambursari ilegale de TVA in valoare de 274 miliarde de lei. Suma a fost dedusa de la achizitii de cherestea de rasinoase pe care firma mentionata ar fi exportat-o printr-o societate din Capitala, desi din verificarile efectuate de Comisariatul General Bucuresti la societatea care figura ca exportator s-a constatat ca intre societatea din Neamt si cea din Bucuresti nu s-au mai derulat relatii comerciale din anul 2001.
Interpelat telefonic, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Neamt, subinspector Catalina Badeanu, ne-a declarat atunci ca, la un moment dat, o persoana cu interese in activitatea firmei a incercat sa mituiasca anchetatorii pentru a-i determina sa nu mai faca verificari. "Pentru a pune capat activitatii de control initiate de organisme cu atributii in acest sens, o persoana interpusa cu interese in cauza a incercat miturirea echipei de verificare cu suma de 50.000 de euro si un autoturism de lux din import", ne-a precizat subinspectorul Badeanu.

Afaceri cu rulmenti

Verificarile efectuate in cazul acestei firme au mai scos la iveala faptul ca, la data de 18 mai 2005, s-a solicitat intocmirea formalitatilor pentru efectuarea unui export de 7.073 rulmenti, in valoare totala curenta trecuta pe factura externa de 6,5 milioane de euro. Pentru ca valoarea exportului era vizibil supradimensionata, specialistii din cadrul Directiei Regionale de Control Vamal Iasi, care au efectuat un control asupra documentelor care dovedeau ca 4.057 de rulmenti proveneau din import, au constatat ca declaratia vamala contine date eronate si ca rulmentii sunt in fapt de provenienta autohtona.
In acest caz s-a dispus sanctionarea contraventionala a agentului economic cu suma de 75 milioane de lei si ridicarea rulmentilor in vederea confiscarii. "Din investigatii a rezultat ca valoarea rulmentilor la primul furnizor este de aproximativ 900 milioane de lei, prin acest export societatea urmarind rambursarea de TVA", ne informa atunci un comunicat al IJP Neamt precizand ca infractiunile savarsite in acest caz sunt fals intelectual, uz de fals si inselaciune, plus infractiuni de serviciu comise de 20 de persoane.

Sechestrul

In baza acestor date, politistii nemteni au considerat ca solutionarea cazului este de competenta Parchetului National Anticoruptie, motiv pentru care, la data de 13 iunie 2005, au inaintat dosarul institutiei amintite.
Ulterior, procurorii au stabilit ca infractiunile pentru care sunt cercetate persoanele implicate in cazul Idac Expres 2000 sunt fals in inscrisuri, uz de fals, inselaciune, abuz in serviciu si fapte conexe infractiunilor de coruptie.
Anchetatorii au dispus, totodata, instituirea sechestrului asupra bunurilor personale ale celor implicati, in scopul recuperarii prejudiciului.
In ceea ce-l priveste pe fostul administrator al Idac, Ilie Filip, surse judiciare ne-au informat ca acesta si-a pierdut aceasta calitate in luna iunie 2005, cand a vandut bunurile firmei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.