Presedintele Traian Basescu a avut ieri o discutie cu premierul Calin Popescu Tariceanu, confirmata oficial. Cei doi au incercat sa gaseasca o solutie pentru a diminua efectele scandalului provocat de telefoanul dat de seful Executivului procurorului
Presedintele Traian Basescu a avut ieri o discutie cu premierul Calin Popescu Tariceanu, confirmata oficial. Cei doi au incercat sa gaseasca o solutie pentru a diminua efectele scandalului provocat de telefoanul dat de seful Executivului procurorului general. Atat Basescu, cat si Tariceanu sunt convinsi de faptul ca aceasta situatie afecteaza imaginea si a presedintelui si a primului-ministru. Surse confidentiale ne-au precizat ca seful statului a apreciat ca premierul este cel care trebuie sa isi asume responsabilitatea gesturilor sale, asa cum si presedintele a admis ca la o luna dupa eveniment, intr-un interviu din iunie, a dat un raspuns ce nu corespundea realitatii. De altfel, relatiile Basescu-Tariceanu nu mai sunt la fel de bune ca altadata. Acest fapt a fost confirmat chiar de primul-ministru, care declara luni seara: "Relatia mea cu Traian Basescu este una institutionala si de comunicare si prefer sa nu mai fac alte comentarii".
"Nu intra in atributiile prezidentiale demiterea premierului"
Cat despre intalnirea de ieri, seful Executivului a tinut sa arate, raspunzand unei intrebari legate de o eventuala demisie a sa din fruntea Cabinetului, ca acest lucru "nici nu intra in atributiile prezidentiale". Calin Popescu Tariceanu a mentionat ca la intrevederea cu seful statului s-au discutat "probleme referitoare la integrarea europeana, referitoare la relatiile cu FMI, au mai fost si alte probleme pe agenda, dar nici una legata de subiectul pe care l-ati mentionat".
Primul-ministru a mai aratat ca nu are intentia sa demisioneze. "Nu am nici cea mai mica intentie, pentru ca acest lucru ar trebui sa-l fac in cazul in care as fi considerat ca este o greseala. Am dreptul sa comunic la nivel institutional cu orice institutie din Romania si este un drept pe care mi-l voi exercita".
"Nu ma pot informa pe cai neoficiale"
Intrebat cum va proceda in cazul in care Consiliul Superior al Magistraturii va ajunge la concluzia ca apelul telefonic catre procurorul general - efectuat in dimineata zilei in care a sosit in Suedia pentru o vizita oficiala - a reprezentat o imixtiune politica, premierul a raspuns ca o astfel de concluzie ar trebui dovedita. "O imixtiune trebuie dovedita si eu reafirm ca am dreptul sa ma informez la nivelul oricarei institutii din Romania. Aceasta este o practica curenta - nu numai eu ma informez, institutiile ma suna si ma informeaza, caci sunt primul-ministru al tarii. Eu nu ma pot informa pe cai neoficiale in legatura cu problemele care tin de securitatea nationala", a afirmat seful Guvernului. Solicitat sa prezinte cadrul legal care ii permite acest lucru, Tariceanu a amintit ca un principiu simplu spune ca tot ce nu este interzis in mod explicit, este permis. "Cum va imaginati ca functioneaza primul-ministru al unei tari? Credeti ca exista o lege care sa specifice ca primul-ministru are voie sa vorbeasca cu ministrii, cu directorii serviciilor de informatii? Discutia nu o facem intre persoana Calin Popescu Tariceanu si x de la institutia y, o facem in calitate de reprezentanti ai acestor institutii", a spus Tariceanu.
"Daca as fi avut intentia sa intervin, as fi putut sa intervin"
In privinta unor eventuale verificari ale conturilor si ale actiunilor sale la Rompetrol, premierul a apreciat aceste lucru ca fiind normale intr-un stat de drept, in care justitia este independenta. "Daca as fi avut intentia sa intervin, as fi putut sa intervin sa nu se faca cercetarea in legatura cu trazactiile bursiere sau in legatura cu conturile. Nu am facut si nu voi face asa ceva. Nu am absolut nimic de ascuns opiniei publice. Suntem intr-un stat in care exista independenta Justitiei. Daca exista informatii care sa faca necesara o astfel de verificare, institutiile respective sunt libere sa faca", a adaugat premierul.
Conflictul Cotroceni-Victoria infirmat
Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a confirmat faptul ca seful statului a avut o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu, dar a atras atentia ca nu trebuie luate in considerare diverse surse "care nu au darul decat sa intretina speculatiile". "Confirm faptul ca a avut loc intalnirea dintre cei doi, in cursul diminetii. A fost o intalnire normala. Relatiile dintre presedinte si premier sunt relatii institutionale, iar prin acest lucru trebuie sa se inteleaga ca cele doua institutii comunica, inclusiv prin aceste intalniri uzuale", a precizat Saftoiu, citata de Mediafax. Intrebata despre continutul discutiilor dintre presedinte si premier, Adriana Saftoiu a spus ca nu a fost imputernicita de presedinte sa intre in detalii. Ea a mentionat, insa: "Este necesar sa luam cu totii in considerare punctul de vedere oficial exprimat si nu diverse surse care nu au darul decat sa intretina speculatiile, in sensul unui pretins conflict intre cele doua institutii". (Anca HRIBAN)
Precizarile lui Dinu Patriciu
"Am fost chemat in ziua de 26 la audieri la 10 dimineata. Am dat o declaratie de 65 de pagini pana la ora doua noaptea cand, in mod abuziv, am fost retinut. Din acel moment al retinerii, cazul nu mai era de competenta procurorului, ci a judecatorului care era singurul care ma putea elibera si a si facut-o in seara aceleiasi zile. Domnul Tariceanu s-a informat despre acest caz la procurorul general dupa retinerea mea. Deci, atunci cand oricum nu putea influenta in nici un fel justitia." (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.