Ministerul Justitiei ii cere presedintelui CSM, Dan Lupascu (foto), sa invalideze concursul care a avut loc pentru ocuparea functiilor de conducere la Curti de apel, Tribunale si Parchetele de pe langa acestea, desfasurat in perioada septembrie-octom
Ministerul Justitiei ii cere presedintelui CSM, Dan Lupascu (foto), sa invalideze concursul care a avut loc pentru ocuparea functiilor de conducere la Curti de apel, Tribunale si Parchetele de pe langa acestea, desfasurat in perioada septembrie-octombrie 2005. Ministerul Justitiei (MJ) acuza CSM ca a modificat in mod ilegal datele de desfasurare a probelor din concurs, ca au existat nereguli legate de tematica si bibliografie, ca s-a incalcat posibilitatea de solicitare a invalidarii din partea celor interesati, ca numirea celor declarati reusiti a fost ilegala si ca CSM nu a analizat temeinic motivele contestatarilor. MJ arata de asemenea ca mai multi magistrati participanti la acest concurs au formulat contestatii cu privire la unele aspecte legate de organizarea si desfasurarea acestuia.
Modificarea
Ministerul Justitiei sustine ca CSM a modificat ilegal datele de desfasurare a probelor de concurs, contrar practicii acestui organism manifestata cu prilejul altor concursuri. "Astfel, la data de 25.08.2005 s-a comunicat ca cele trei probe vor fi sustinute in perioadele 24-25 sept, 29-30 sept. si 2 oct. 2005. Apoi, prin Hotararea Plenului CSM nr. 381/22.09.2005 s-a aprobat modificarea calendarului pentru concursul de promovare in functii de conducere pentru perioadele 24-25 sept., 3-8 oct., respectiv 9 oct. 2005. Prin modificarea noilor date de concurs, s-a incalcat art. 48 alin. 6 din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor si art. 10 alin. 2 din Regulamentul de organizare a concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor, conform carora acestea se afiseaza cu cel putin 30 de zile inainte de data desfasurarii acestuia", spune MJ.
Validarea, o simpla formalitate
MJ mai arata ca nu se cunosc nici criteriile avute in vedere de catre comisia de examinare la stabilirea bibliografiei, manualele inscrise in lista nefiind accesibile candidatilor. In acelasi timp, in solicitarea adresata lui Lupascu se arata ca s-a incalcat posibilitatea de solicitare a invalidarii din partea celor interesati, punctul privind validarea acestui concurs nefigurand pe ordinea de zi din 26 octombrie 2005 publicata pe site-ul CSM, asa cum prevede legea, in sensul ca ordinea de zi se publica cu trei zile inainte pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii. "Ca urmare, nu toti cei interesati au putut formula contestatii in timp util, dovada fiind faptul ca unele dintre acestea au fost depuse ulterior sedintei Plenului CSM. Mai mult, nu s-a tinut seama ca unul dintre participanti a initiat si o actiune in justitie prin care s-a contestat acest concurs si a cerut suspendarea procedurii de validare", se mai spune in solicitarea MJ.
Totodata, ministerul arata ca CSM nu a analizat temeinic motivele contestatarilor, deoarece validarea concursului nu trebuia sa fie o simpla formalitate, ci era necesara verificarea cu strictete a neregulilor invocate de magistratii contestatari, inclusiv prin audierea acestora si a membrilor din comisiile de organizare a concursului, respectiv din comisiile de examinare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.