Fostul patron al Urex Rovinari si presedintele Federatiei Romane de Sah, omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan jr (foto), a ajuns din nou dupa gratii fiind arestat de magistratii Tribunalului Bucuresti, pentru 29 de zile. Acesta a fost retinut d
Fostul patron al Urex Rovinari si presedintele Federatiei Romane de Sah, omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan jr (foto), a ajuns din nou dupa gratii fiind arestat de magistratii Tribunalului Bucuresti, pentru 29 de zile. Acesta a fost retinut de procurorii anticoruptie, miercuri seara, intr-un restaurant din Brasov. Crisan, cunoscut sub numele de "escrocul din Carpati", se afla in local impreuna cu Bernard Fili, un om de afaceri austriac retinut si el, in momentul in care a fost ridicat de procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA). Fostul patron al Urex Rovinari este acuzat de trafic de influenta, anchetatorii sustinand ca acesta, impreuna cu Fili, incerca sa intervina pe plan local, prin intermediul unui functionar public, in schimbul a 50.000 de euro, pentru ca austriacul sa castige o licitatie pentru construirea unei rampe de gunoi in judetul Brasov. De asemenea, Alexandru Crisan jr. dorea ca aceeasi persoana, al carei nume nu a fost facut public pana acum deoarece Crisan nu a apucat sa-i dea banii, sa intervina pe langa magistratii brasoveni pentru rezolvarea unei contestatii.
"Escrocul din Carpati" a ajuns insa din nou dupa gratii. Acesta a fost urcat in duba anchetatorilor si dus la sediul DNA Brasov unde a fost audiat timp de cateva ore. Crisan a fost trimis apoi, sub escorta, la Bucuresti, acolo unde a fost instrumentat intregul dosar, instanta Tribunalului Bucuresti hotarand arestarea lui preventiva pentru o perioada de 29 de zile..
Palmares infractional de invidiat
"Escrocul din Carpati", in varsta de 43 de ani, este un foarte vechi client al anchetatorilor, nefiind pentru prima data cand acesta are probleme cu legea. Astfel, Crisan jr. este cercetat, alaturi de tatal sau Alexandru Crisan, in mai multe dosare penale, printre acestea numarandu-se si cele care privesc societatile Hidromecanica Brasov si Urex Rovinari. Cei doi au fost arestati in toamna anului 2004 si trimisi in judecata pentru inselaciune. Presedintele Federatiei Romane de Sah a fost acuzat ca a emis patru file CEC fara acoperire, in valoare de peste sase miliarde de lei, prejudiciind astfel o societate comerciala din judetul Gorj. Dupa mai mute luni de detentie, cei doi Crisan au fost pusi insa in libertate, judecatorii Tribunalului Bistrita considerand ca nu reprezinta pericol public.
Nu este singurul caz in care "escrocul din Carpati" a fost deferit Justitiei. La inceputul acestui an, Alexandru Crisan jr. a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fiind acuzat ca a prejudiciat societatea Urex Rovinari cu peste opt sute de milioane de lei vechi. De asemenea, acesta mai este acuzat ca l-a indus in eroare pe reprezentantul SC Metrox Prod SRL Targu Jiu in scopul obtinerii pentru Urex Rovinari a sumei de doua miliarde de lei vechi, intocmind o oferta si un contract de vanzare-cumparare carora le-a atribuit numere de inregistrare false.
Crisan jr. este cercetat si la Constanta intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi inselat o firma constanteana de la care ar fi incasat 14 miliarde de lei vechi. In perioada decembrie 2003 - februarie 2004, acesta, in calitate de administrator si comisionar al SC Urex Rovinari SA, ar fi inselat SC Pann Eurodentis SRL, cu ocazia incheierii si derularii a doua contracte de vanzare - cumparare de deseuri metalice. Pentru aceasta tranzactie, Crisan a incasat in avans suma de 14 miliarde de lei, fara a vira banii in contul societatii Urex Rovinari si fara a efectua plati in favoarea acesteia. Conform anchetatorilor, el a folosit avansul primit pentru a favoriza alte firme, la care avea interese directe.
"Escrocul din Carpati" a infiintat in ultimii 13 ani, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), direct sau prin intermediul familiei sale, zece societati comerciale. Toate acestea au acumulat, in urma unor operatiuni ilegale, obligatii fiscale de 841 miliarde de lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.