Agentia de presa RomNet a difuzat, ieri, o stire, potrivit careia, "dupa ce vor fi audiati de comisia speciala a CSM, premierul Calin Popescu Tariceanu si procurorul general Ilie Botos, comisia va solicita Serviciului Roman de Informatii proba materi
Agentia de presa RomNet a difuzat, ieri, o stire, potrivit careia, "dupa ce vor fi audiati de comisia speciala a CSM, premierul Calin Popescu Tariceanu si procurorul general Ilie Botos, comisia va solicita Serviciului Roman de Informatii proba materiala concreta, anume inregistrarea convorbirii telefonice". Potrivit RomNet, anchetatorii nu au precizat daca detin informatii ca aceasta convorbire telefonica ar fi fost inregistrata si nici daca ascultarea si inregistrarea telefoanelor celor doi demnitari s-a efectuat. In replica, purtatorul de cuvant al CSM, Cristina Lita, a declarat ca inspectorii CSM isi vor defasura ancheta conform competentelor legale. Aceasta a mai adaugat ca cei doi inspectori au discutat cu procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, precizand totodata, ca, in ceea ce priveste inregistrarea convorbirii telefonice dintre Botos si premierul Calin Popescu Tariceanu, nu se poate spune cu certitudine ca aceasta exista. Cei doi inspectori vor discuta saptamana viitoare si cu procurorii care se ocupa de caz.
Inspectorii verifica telefonul
Doi inspectori ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au inceput, ieri, verificarile la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind telefonul pe care premierul Calin Popescu Tariceanu i l-a dat procurorului general Ilie Botos, in ziua retinerii lui Dinu Patriciu. Dan Lupascu, presedintele CSM, a declarat ca a luat act de ceea ce s-a scris cu privire la acest subiect si ca inspectorii CSM vor stabili cu exactitate care a fost continutul convorbirii intre primul-ministru si procurorul general al Romaniei. "Doar CSM poate sa spuna cu certitudine daca a fost sau nu imixtiune politica", a afirmat Lupascu, aratand ca Ilie Botos poate face o apreciere in acest sens, dar ca o concluzie finala poate veni doar din partea CSM, singura institutie abilitata sa se pronunte asupra carierei magistratilor.
Ministerul Public a cerut, ieri, ca aceasta institutie sa nu fie angrenata in "nici un fel de dezbateri politice", care ar putea reprezenta o forma de presiune asupra procurorilor care instrumenteaza dosare privind macrocriminalitatea economico-financiara. Biroul de presa al Ministerului Public a facut aceste precizari dupa o serie de declaratii facute de primul-ministru, presedintele tarii, dar si de o serie de oameni politici cu privire la telefonul pe care Calin Popescu Tariceanu l-a dat procurorului general Ilie Botos, in ziua in care Dinu Patriciu a fost retinut. Miercuri seara, Tariceanu afirma ca Botos are obligatia sa precizeze daca telefonul primit a reprezentat altceva decat o discutie legata de dorinta primului-ministru de a fi informat corect si de la sursa. Ministerului Public arata ca "procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei, ca inspectori din cadrul Consiliului sa verifice imprejurarile in care primul-ministru l-a contactat telefonic pe procurorul general, la data la care a fost retinut presedintele Rompetrol".(D.E.I.; B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.