Ati cam agitat viata politica romaneasca prin discursul dvs raspicat anti-coruptie, pe care il sustineti atat ca ambasador al Regatului Marii Britanii, cat si ca reprezentant al tarii care detine presedintia Uniunii Europene. Intrebarile dvs legate d
Ati cam agitat viata politica romaneasca prin discursul dvs raspicat anti-coruptie, pe care il sustineti atat ca ambasador al Regatului Marii Britanii, cat si ca reprezentant al tarii care detine presedintia Uniunii Europene. Intrebarile dvs legate de acest subiect sunt aceleasi cu ale noastre, ale jurnalistilor. Ultimul Raport european de monitorizare a Romaniei si oficialii UE releva destul de clar: daca nu dam semne de starpire a coruptiei la nivel inalt, nu vom accede prea curand in organismul european. Ce sanse avem si cum credeti ca puteti stimula dvs. acest proces de curatenie?
Sa va spun ce incerc sa fac si ce incerc sa nu fac. In primul rand nu vreau sa ma refer la un caz individual anume. Ceea ce incerc sa fac este sa sprijin ceea ce vad de ceva timp ca fiind o tendinta destul de puternica intr-o directie buna. Iar aceasta inseamna sa fie lasate institutiile statului competente in combaterea coruptiei sa isi faca treaba. Politia trebuie sa investigheze cazurile, sa adune dovezi, justitia trebuie sa functioneze, iar cei gasiti vinovati sa fie condamnati. Sunt foarte multi oameni in Romania care imping lucrurile in aceasta directie, mai ales in acest Guvern, exista evolutii pozitive. Pe de alta parte cred ca exista o anumita rezistenta in cadrul sistemului. Trebuie lucrat in aceasta directie pentru a prinde pestii, si cei mari si cei mici. Acum se intinde o plasa puternica, o plasa solida.
Trebuie sa fie foarte solida pentru anumite categorii de pesti
Trebuie sa reziste si pentru pesti mici si pentru pesti mari. Pestii mici sunt reprezentati de coruptia zilnica din administratie, vami. Este ceva iritant in aceasta mica coruptie. In acelasi timp exista o coruptie la nivel inalt, pestii mari de la diferite niveluri politice, care au devenit foarte bogati si puternici. Si exista o a treia categorie, cei care nu doar sunt corupti, dar mai si corup pe altii, ei produc coruptiei, apara retele de coruptie pentru ca incearca sa influenteze viata politica, incearca sa influenteze justitia. De aceea spun ca un crocodil poate rupe plasa. Si singura cale de a combate acest sistem este crearea unei atmosfere clare. E nevoie de transparenta: sa vezi ce fac oamenii. Asta incerc sa fac.
"Putem fi siguri ca banii vor fi folositi cum trebuie?"
Inteleg ca beneficiul acestei lupte este mutual.
Absolut. De ce se vorbeste atat de mult despre coruptie? Daca ne uitam la marimea economiei romanesti de 59 miliarde euro si vedem ca prin aderarea din, sper, ianuarie 2007, veti primi un pachet de asistenta in valoare de 11 miliarde euro, ne punem niste intrebari. Cine plateste acesti bani? Nu vecinul meu, Jonathan Scheele, acesti bani vin de la statele membre UE. Este vorba de o suma imensa de bani. Acestia sunt banii contribuabililor europeni si trebuie sa fim siguri ca vor fi folositi cum se cuvine. Daca Romania ramane la acelasi nivel al coruptiei, dupa cum a aratat Transparency International, fara nici o condamnare pentru coruptie la nivel inalt, ce fel de incredere putem avea ca banii vor fi folositi cum trebuie? Trebuie sa incurajam combaterea coruptiei, este in interesul nostru, nu pentru ca vrem sa dam lectii, insa folosirea acestor bani trebuie sa fie un succes. Un alt aspect este cel al investitorilor straini care vor sa vina in Romania, iar coruptia ii tine in loc. Exista un interes comun in combaterea coruptiei. Coruptie exista si in Occident, este combatuta, insa constituie mai degraba exceptia decat regula.
Ce incredere aveti ca se va rezolva ceva concret pana la raportul urmator al Comisiei, din aprilie-mai 2006, cand foarte multe elemente din vechiul regim - si chiar din cel de dinainte de '89 - opun rezistenta?
Exista o vointa de combatere a coruptiei si trebuie sa vedem rezultatele. In orice caz este un inceput bun. Avem nevoie de rezultate, atat in ceea ce priveste mica coruptie, cat si cea la nivel inalt. Nu exista astfel de cazuri rezolvate, nici in Romania, nici in Bulgaria. Va fi ceva dificil de realizat intr-o perioada scurta, pentru ca astfel de cazuri necesita o perioada lunga de timp pentru a fi bine pregatite. As mai spune ca exista o oarecare obsesie in legatura cu datele 2007-2008. Bineinteles, e nevoie de combaterea coruptiei pentru a fi siguri ca este 2007. Insa Romania trebuie sa combata coruptia in orice caz, nu trebuie s-o faca doar pentru aderare. Uniunea Europeana este mai degraba un magnet, un catalizator, insa combaterea coruptiei trebuia oricum sa aiba loc.
"E nevoie de o separare a intereselor"
Ce parere aveti despre actuala situatie politica? Credeti ca unele grupuri implicate si in politica si in afaceri pot constitui o cauza a coruptiei?
Cred ca este nevoie de o separare intre interesele de afaceri si interesele politice. Intrarea in politica nu ar trebui sa aiba loc pentru a te imbogati. Cred ca este nevoie de o astfel de separare. Iar cata vreme se afla la putere oamenii politici ar trebui sa se distanteze de interesele de afaceri. Deocamdata nu exista o distinctie clara intre interesele personale, interesele de partid si interesele de stat. Si mi se pare ca este nevoie de o astfel de separare, altfel deciziile vor fi luate pe baza unor rationamente gresite.
Un recent sondaj al Institutului pentru Politici Publice indica sprijinul majoritatii natiunii pentru axa Washington-Londra-Bucuresti. Cum vedeti rolul acestor tari in regiune?
Personal interpretez acest fenomen ca fiind vorba despre doua tari care ajuta Romania in dezvoltarea sa. In procesul de combatere a coruptiei, imbunatatirea securitatii Romaniei. Marea Britanie spera si la o participare a Romaniei in cadrul Uniunii Europene. In acest sens as identifica aceasta relactie si as mai adauga ca nu este vorba de una exclusiva, de un club. Polonia contribuie in aceeasi directie. Italia este cel mai mare partener comercial al Romaniei. Aceasta relatie nu ar trebui vazuta ca una exclusiva.
"Avem foarte multe de invatat de la voi"
In termenii securitatii la Marea Neagra, credeti ca Romania ar putea contribui la alcatuirea unei strategii privind vecinatatea Uniunii Europene si a NATO?
Cine stie cele mai multe despre regiune? Romania! In acest sens avem foarte multe de invatat de la voi. Daca chiar vrem sa facem o treaba buna in stabilizarea acestei regiuni, trebuie sa aflam de la tarile din zona ce trebuie facut. Deoarece foarte multe probleme de care ne lovim in Europa de Vest vin tocmai de aici: traficul de armament, crima organizata, emigrantii ilegali, traficantii de fiinte umane, spalari de bani. Toate vin din aceasta regiune. Este in interesul nostru sa stabilizam aceasta regiune.
Ucraina aspira sa intre in NATO. Credeti ca acest lucru ar fi posibil? Si daca da, care ar fi atunci situatia Moldovei?
Nu sunt ambasador in Republica Moldova, insa pot sa spun ca Ucraina a parcurs un drum lung. Si cred ca este foarte important sa fie mentinut deschis un canal de comunicare intre Ucraina si Occident.
"Sunteti granita estica a NATO, veti deveni granita UE"
Cum apreciati problema securizarii frontierelor europene in contextul largirii UE si mai ales problema vizelor pentru Republica Moldova?
Statutul Romaniei se modifica. Anul trecut, prin aderarea la NATO s-a modifcat statutul Romaniei, nu mai este singura responsabila de securitatea sa nationala, a devenit un membru al clubului. Acum deveniti parte a unei alte structuri economice, comerciale, sociale, care este Uniunea Europeana. Si aveti o responsabilitate, deja sunteti granita estica a NATO, veti deveni granita estica a Uniunii si exista cateva dezavantaje, aceasta este natura clubului, aici este frontiera.
Insa, dupa cum spunea si presedintele Basescu chiar in Marea Britanie, la summitul UE, aceasta situatia nu ar trebui sa devina un calvar pentru romanii din Moldova.
Este vorba doar de un gard la granita, nu incuiem usile cu totul. Nimeni nu vrea sa inchida trecerea frontierelor, vrem doar sa oprim aspectele ilegale care vin din zona rasariteana: prostitutia, traficul de armament. In acest sens se va constitui granita cu Republica Moldova.
Daca in aprilie 2006 Romania va avea parte de un raport de tara negativ, ce se va intampla apoi? Baroneasa Nicholson sugera, pregatitor, o alta data a aderarii.
Aceasta posibilitate nu poate fi ignorata, trebuie luata in serios, in ceea ce priveste concurenta, mediul, reforma justitiei si combaterea coruptiei. Ultimul raport a subliniat progresele in aceste domenii si sper ca aceste progrese vor continua. In principiu este vorba de o alegere intre ianuarie 2007 si ianuarie 2008.
"Avem nevoie de voi"
Ce sfaturi ati da Romaniei pentru a prinde trenul din 2007?
Cred ca principalul lucru este sa se pazeasca din a face pauza de eforturi. Au existat progrese, insa cel mai mare pericol este reprezentat de o atitudine de relaxare, ceva de genul nu mai trebuie sa depunem eforturi. Insa aderarea este una, noi vrem ca Romania sa adere cu succes, va fi al saptelea membru ca marime. Soarta procesului de reforme pe care l-ati parcurs intr-o perioada foarte scurta incepand cu 2000, privatizarea, reforma administratiei publice; in toate aceste domenii deosebit de dificile ati avut foarte mult curaj si ati facut progrese imense. Avem nevoie de o parte din aceasta vitalitate si din acest dinamism pentru Uniunea Europeana, pentru ca nici noi nu ne miscam foarte repede. Avem nevoie de ajutorul vostru pentru a ne misca mai repede, va fi ca un fel transfuzie de sange.
Sa speram ca nu se strecoara si vreun virus.
Eu sunt increzator. S-au schimbat multe. Ati crescut repede. Avem nevoie de voi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.