Pretul gazelor naturale din productia interna ar putea sa creasca anul viitor la o medie de 120 de dolari/1.000 de metri cubi, fata de media din acest an, de 95 de dolari pe 1.000 de metri cubi, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul
Pretul gazelor naturale din productia interna ar putea sa creasca anul viitor la o medie de 120 de dolari/1.000 de metri cubi, fata de media din acest an, de 95 de dolari pe 1.000 de metri cubi, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, Codrut Seres.
Angajamentele asumate de Romania in negocierile cu Uniunea Europeana prevad o crestere anuala medie cu 25 de dolari pe mia de metri cubi pentru gazele naturale extrase in Romania, in scopul alinierii cu preturile de import.
La momentul stabilirii acestor obligatii, pretul gazelor din import ajungea la circa 140 de dolari pe mia de metri cubi, iar in prezent pretul gazelor importate se situeaza la circa 250 de dolari pe mia de metri cubi. "Este evident ca Romania, in conditiile in care ne asteptam la un pret de import de 300 de dolari/1.000 de metri cubi, sau mai mult, nu poate anul viitor sa se alinieze la acest nivel pentru productia interna. Ceea ce putem sa respectam este acea crestere medie de 25 de dolari pe mia de metri cubi", a spus ministrul, potrivit Mediafax.
Seres a declarat ca aceasta este singura restrictie, iar modul in care autoritatile vor face majorarile respective "tine de politica Romaniei". Ministrul a precizat ca autoritatile cauta solutii pentru a stabili modul in care pretul gazelor naturale va fi majorat anul viitor, pentru ca, pe langa cresterile mari estimate pentru importuri, trebuie facute majorari si pentru gazele din productia interna, a mai afirmat Seres.
Intrebat daca anul viitor este posibila o crestere a pretului gazelor naturale la consumatorii finali pana la 325 de dolari/1.000 de metri cubi (n.r. - fata de o medie de 230 de dolari pe 1.000 de metri cubi in prezent), ministrul Economiei a apreciat ca o asemenea cifra este nerealista.
"Pe mine ma intereseaza in primul rand tariful pentru consumatorii casnici si industriali. Nu este intentia noastra sa omoram industria care utilizeaza ca materie prima gazele naturale", a mentionat Seres.
El a mai aratat ca a solicitat Autoritatii de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale sa pregateasca mai multe scenarii pentru aceste masuri, urmand ca mai multe detalii sa fie cunoscute dupa data de 15 noiembrie.
Pretul gazelor naturale pentru consumatorii finali a crescut in acest an cu peste 30%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.