Fostul presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, este cercetat penal pentru abuz in serviciu, alaturi de directorul Mircea Popescu. Cei doi sunt acuzati, conform postului de televiziune Re
Fostul presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, este cercetat penal pentru abuz in serviciu, alaturi de directorul Mircea Popescu. Cei doi sunt acuzati, conform postului de televiziune Realitatea TV, ca nu au dat curs sesizarilor venite din partea serviciilor secrete si de la Inspectoratul General al Politiei. In acelasi timp, printre acuzatii se numara si neraportarea unor tranzactii bancare realizate de omul de afaceri craiovean Genica Boerica, arestat preventiv pentru o frauda de 300 de miliarde de lei vechi.
Actualul sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Iulian Dragomir, sustine ca a sesizat de mai mult timp Parchetul General si fostul Parchet National Anticoruptie in legatura cu neregulile comise de predecesorii sai. "Toate au fost transferate Parchetului General si au urmat un periplu anevoios. Au fost transferate prin fostul PNA catre Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, catre un parchet de pe langa judecatorie, dupa care au fost regrupate si reluata refacerea cercetarilor la nivelul Parchetului General", a declarat Iulian Dragomir, in cadrul unei emisiuni difuzata de Radio Mix.
ZIUA a anuntat inca din luna august faptul ca Ioan Melinescu va fi cercetat penal pentru abuz in serviciu si favorizarea infractorului. Prezentam atunci ca procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost sesizati cu privire la existenta a 14 infractiuni de coruptie savarsite de mai multe persoane, unele chiar din interiorul Oficiului. Sesizarile priveau fapte precum ascunderea probelor ale unor spalari de bani sau tranzactii ilegale peste granita. De asemenea, ZIUA anunta in luna august ca este posibil ca Parchetul sa extinda cercetarile si in legatura cu eventualele spalari de bani realizate de sirianul Omar Hayssam pentru a se stabili daca acestea au fost musamalizate de catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in timp ce in fruntea institutiei se afla Ioan Melinescu.
Sute de sesizari trimise la Parchet
In alta ordine de idei, actualul sef al ONPCSB s-a referit, in cadrul aceleiasi emisiuni de la Radio Mix, si la stadiul sesizarilor penale trimise Parchetului de catre Oficiu. Astfel, Iulian Dragomir spune ca din cele 535 de sesizari, 468 sunt in faze de solutionare, 46 nu fusesera repartizate inca la inceputul anului 2005, doar intr-un singur caz fiind finalizat rechizitoriul. De asemenea, Dragomir a precizat ca dintre sesizarile trimise de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in cursul acestui an, nici una nu a fost solutionata. "Cat priveste anul curent, au fost transmise pana la data de 31 octombrie 411 sesizari penale la Parchetul General pentru infractiunea de spalare de bani si, respectiv, indicii temeinice pentru infractiunea de coruptie, care vizeaza presedinti de banci, directori ai directiilor de finante pentru zeci de cazuri de rambursare ilegala de TVA provocandu-se un prejudiciu statului de zeci de mii de miliarde", a aratat Iulian Dragomir.
Acesta a adaugat ca din sesizarile trimise, 300 au fost transferate parchetelor teritoriale, iar altele au fost "retinute" pentru efectuarea cercetarilor la Directia de Combatere a crimei Organizate si Terorismului.
Pe de alta parte, Iulian Dragomir afirma ca sesizarile venite de la serviciile secrete 100% sunt adevarate, o alta sursa foarte buna si care se confirma in proportie de 80% fiind Banca Nationala a Romaniei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.