Decizia Guvernului de a renunta deocamdata la acordul cu FMI - dupa ce ani la rand opinia publica a fost tinuta in suspans cu incheierea unui atare acord - a suscitat pe buna dreptate rumoare. De fapt, acordul existent cu FMI ramane valabil pana la m
Decizia Guvernului de a renunta deocamdata la acordul cu FMI - dupa ce ani la rand opinia publica a fost tinuta in suspans cu incheierea unui atare acord - a suscitat pe buna dreptate rumoare. De fapt, acordul existent cu FMI ramane valabil pana la mijlocul anului 2006, dupa cum a declarat si premierul Calin Popescu-Tariceanu, cand expira oricum... Guvernul nu se mai considera insa legat de parerile Fondului asupra politicii sale financiare; Fondul considera, de pilda, nerealist proiectul de buget pe 2006, declarandu-l inflationist din pricina cresterilor de salarii fara acoperire pe care le include. Cele patru cresteri de salarii din ultimul an au insa la baza succesele economiei romanesti. Se adauga greutatea de a combate coruptia functionarilor fara a le majora veniturile legale... Or, FMI ceruse o crestere salariala zero pe 2006 - respinsa de premierul Tariceanu. Pe buna dreptate, romanilor li s-a spus ani de zile ca o tara nu poate sa consume mai mult decat produce; se pare ca a sosit insa momentul in care corelatia salarii/productivitate sa actioneze in favoarea majorarii salariilor. Guvernul crede, de asemenea, ca a sosit momentul emanciparii de FMI si ca finantistii romani pot sa preia fraiele economiei - acum ca datoria Romaniei a ajuns cea mai mica din toate tarile UE. Ramane desigur o intrebare: de ce nu este majorat atunci bugetul Ministerului Educatiei, refuz care a dus la demisia ministrului Miclea cu o luna in urma?
De fapt, renuntarea la acordul cu FMI va putea fi mai bine apreciata abia peste "cateva luni", urmand ca, pe baza unor noi analize, un alt acord cu FMI sa fie incheiat in iulie 2006, mai avantajos pentru Romania... Ce vor spune investitorii externi, pana una alta? In ochii investitorilor conteaza mai ales performantele economice ale unei tari. Or, Romania se prezinta bine sub acest raport cu o crestere economica importanta, cu inflatie in scadere si cu perspective de a atrage in continuare investitii externe. Polonia, Cehia, Ungaria nu mai au de altfel nici un acord cu FMI "si nu s-a intamplat nici o tragedie", arata domnul Tariceanu; Romania se mai lauda in prezent cu un deficit bugetar de numai 0,5 la suta fata de limita de 3 la suta stabilita pentru tarile Uniunii Europene. Dupa ani de asteptare generala, industria romaneasca incepe sa contribuie cu o valoare adaugata apreciabila a produselor sale, nemaifiind doar beneficiara unei maini de lucru ieftine si a unui nivel de viata scazut.
Sindicatele se bucura desigur de distantarea de FMI a Guvernului - avand in vedere politica Fondului de inghetare a salariilor.
O proxima declaratie a presedintelui Basescu pe marginea divergentelor dintre Guvern si FMI este asteptata; oare va da dovada presedintele - altminteri apreciat - de suficienta intelepciune si simt politic, cu acest nou prilej de a da lectii Guvernului?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.