In urma cu 15 ani, dar si ulterior, am scris ca trebuie privit cu multa circumspectie cliseul "preotului de tara" Ion Marina, care a avut norocul sa-l adaposteasca pe Gheorghiu-Dej si alti doi evadati comunisti din lagarele de la Targu Jiu, ajungand
In urma cu 15 ani, dar si ulterior, am scris ca trebuie privit cu multa circumspectie cliseul "preotului de tara" Ion Marina, care a avut norocul sa-l adaposteasca pe Gheorghiu-Dej si alti doi evadati comunisti din lagarele de la Targu Jiu, ajungand apoi, drept recompensa, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Patriarhul Justinian fusese, intr-adevar, paroh rural in comuna Babeni, insa a devenit ulterior preot la o biserica centrala din Ramnicu Valcea si chiar director al Seminarului din acest oras. A avut o activitate publicistica bogata, reluata apoi in volumele intitulate "Apostolul social". Si acum ma intorc la stralucitorul volum al lui George Enache, despre care am scris in urma cu cateva numere, intrucat in amplul portret consacrat patriarhului Justinian istoricul aduce o informatie inedita de mare valoare, bazata pe documente de arhiva. Inainte ca Gheorghiu-Dej sa-i netezeasca drumul spre Sinod preotului Ion Marina, s-a mai gandit un om politic sa-l ajute sa devina episcop; un om politic care numai comunist sau simpatizant al comunistilor nu era: Ion Mihalache. Citez din lucrarea lui George Enache, "Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana", din subsolul paginii 58: "Oamenii politici il vor cultiva in continuare pe tanarul si promitatorul preot, mai ales Ion Mihalache, care a intentionat la un moment dat sa-l numeasca episcop de Arges, insa Mihai Antonescu a acceptat ideea ca Marina sa devina episcop numai daca este ales la Balti, ceea ce nu i-a convenit lui Mihalache."
Ica Antonescu nu agrea desemnarea parintelui Benedict Ghius ca episcop de Balti - va fi ales de Sinod, dar neconfirmat de Ocarmuire - si nici Mihalache nu-si dorea probabil alegerea ca episcop a protejatului sau departe de fieful sau electoral de la Topoloveni. In 1944 a fost ales episcop de Arges, de altfel, tot un preot ramas vaduv prin deces - un "vaduvoi" in jargon sinodal , Iosif Gafton (situatie in care se gasea si Ion Marina, caruia ii murise nevasta cu aproape un deceniu in urma). Daca nu era vaduv, viitorul patriarh nu putea sa intre in Sinod.
Legat de adapostirea lui Gheorghiu-Dej, IPS Bartolomeu al Clujului a adus o corectie importanta intr-un cuvant rostit in 1998 si apoi tiparit: a vrut Dumnezeu ca masina in care se aflau evadatii de la Targu Jiu sa se strice in apropierea casei preotului Ion Marina, altminteri el nu ar fi dat poate niciodata ochii cu viitorul lider al Partidului Muncitoresc Roman. Asa cum se stie, preotul Ion Marina avea legaturi de prietenie cu taranistii, nicidecum cu comunistii, fapt intarit acum si de intentia lui Mihalache de a-l aseza episcop de Arges.
Cliseul "Justinian Marina, patriarh rosu" a primit in ultimii ani o suita de lovituri, iar ultima, administrata de istoricul George Enache, imi apare ca decisiva. Cliseul acesta a fost pus in circulatie de "concurenta confesionala" in cap cu greco-catolicii, de Securitate (cliseu extins asupra intregii noastre preotimi si calugarimi ortodoxe), de emigratie, a fost propagat cu frenezie de intelectuali si a fost preluat chiar si de istorici straini de mana a doua (Gillet, Deletant etc.) Lumea Bisericii a cunoscut adevarata identitate a patriarhului Justinian. A urcat pe tronul patriarhal cu ajutorul comunistilor, insa apoi a mers constant impotriva lor. "In raportul din 6 octombrie 1958 - arata George Enache - Justinian este atacat de ministrul de Interne Draghici cu o virulenta nemaiintalnita pana atunci: conducerea Bisericii, de fapt patriarhul, este acuzata de indiferentism politic si lipsa vointei de a "remedia" starea de lucruri din manastiri. Tot in cursul anului 1958, multe persoane protejate de el sunt arestate si condamnate la ani grei de inchisoare." Asa ajung tratati de "legionari" la ancheta clerici precum Daniil Sandu Tudor sau parintele Staniloae, anti-legionari marturisiti. In paranteza fie spus, George Enache spulbera prin studiul tratand despre arestarea parintelui Staniloae si cliseul - destul de raspandit - ca acesta ar fi fost legionar sau ar fi avut simpatii legionare. Nici Securitatea nu a reusit o asemenea mistificare. In acelasi registru, o fraza dintr-o nota informativa a Securitatii: "La intrebarea directorului de la Culte, Dobogan, de ce sunt atatia legionari la Patriarhie, Justinian raspunde sec ca acestia ii sunt impusi de (ministrul Cultelor - n.n.) Sandu Stoian. In fine: "A fost nevoie de un decret al Marii Adunari Nationale pentru ca problema manastirilor sa fie rezolvata definitiv. Puterea politica nu mai putea obliga Biserica sa faca treburile murdare si a trebuit sa-si asume ea acest gest. Astfel, Justinian a aratat implicit lumii intregi politica reala a Puterii." (pag. 149)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.