Justitia britanica a admis, luni, pentru prima data, existenta sindromului razboiului din Golf, acordand o pensie de invaliditate unui fost combatant englez in cadrul acestui razboi, relateaza Rompres. Indelung contestata de armata britanica, afectiu
Justitia britanica a admis, luni, pentru prima data, existenta sindromului razboiului din Golf, acordand o pensie de invaliditate unui fost combatant englez in cadrul acestui razboi, relateaza Rompres. Indelung contestata de armata britanica, afectiunea desemneaza o serie de simptome - oboseala cronica, eruptii cutanate, cefalee, dureri musculare, tulburari ale sistemului nervos si ale sistemului respirator, pierderi de memorie etc., asociate, in general, cu participarea la operatiunea "Furtuna in desert", desfasurata in 1991, impotriva Irakului. Potrivit combatantilor care acuza aceste simptome, afectiunile derivate s-ar datora folosirii de catre regimul irakian condus, la acea vreme, de Saddam Hussein, de arme chimice si biologice in cadrul confruntarii cu fortele aliate. Mai mult, asociatiile combatantilor din razboiul amintit considera ca peste 500 de militari britanici care au suferit de acest sindrom au decedat si alti 6000 sunt inca suferinzi de boli asociate. La razboiul din Golf, denumit "Furtuna in desert", au participat, in 1991, circa 53.000 de militari britanici. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.