Seful deputatilor, Adrian Nastase, a reusit din nou sa strice planurile Coalitiei majoritare si a taraganat pentru o saptamana decizia Biroului Permanent referitoare la solicitarea premierului Calin Popescu Tariceanu care a cerut, luni, dezbaterea p
Seful deputatilor, Adrian Nastase, a reusit din nou sa strice planurile Coalitiei majoritare si a taraganat pentru o saptamana decizia Biroului Permanent referitoare la solicitarea premierului Calin Popescu Tariceanu care a cerut, luni, dezbaterea proiectului legii privind Statutul minoritatilor nationale in procedura de urgenta. Aceasta a fost o noua gaselnita a lui Nastase care, alaturi de ceilalti lideri ai PSD, a cerut cu insistenta opinia Comisiei de la Venetia pe marginea Statutului. Spre surpriza pesedistilor, Comisia a dat unda verde Statutului, propunand doar o serie de clarificari. Si reprezentantii PC au boicotat Statutul, ei reusind, saptamana trecuta, printr-un chiul deliberat de la sedinta Biroului, sa elimine procedura de urgenta pentru dezbaterea Statutului minoritatilor, Nastase a utilizat ieri un artificiu procedural. El a solicitat Guvernului sa trimita, in termen de o saptamana, tabelele de concordanta cu legislatia europeana la proiectul legii privind Statutul minoritatilor nationale pentru ca acest proiect sa fie dezbatut in procedura de urgenta. Aceste tabele, pe care pesedistii le considera necesare pentru demonstrarea faptului ca Statutul minoritatii reprezinta o cerinta a UE, nu au fost invocate pana acum. De fapt, prin solicitarea acestor documente, PSD vrea sa demonstreze ca proiectul Legii privind Statutul minoritatilor nationale nu desemneaza o doleanta a UE. Hotararea ca tabelele de concordanta sa parvina intr-o saptamana Biroului a fost luata sub forma unei decizii administrative sustinuta cu patos de Opozitie prin vocea lui Nastase dublata de cea a peremistului Augustin Bolcas. Din partea Coalitiei, au luat cuvantul Marton Arpad (UDMR) si Titu Gheorghiof (PNL) pentru a sustine solicitarea premierului privitoare la necesitatea dezbaterii in procedura de urgenta a proiectului de Lege.
Conservatorii au tacut malc
Surse din cadrul Biroului Permanent ne-au declarat ca, fara a-si anunta pozitia, "conservatorii lui Voiculescu au tacut malc". Dupa finalizarea sedintei Biroului, Nastase a declarat ca dosarul privind Statutul nu era complet, lipsind tabelele de concordanta care precizeaza prevederile din legislatia europeana si solutiile propuse in proiectul de lege pentru armonizarea cu aceasta legislatie. "Am dat termen Guvernului o saptamana pentru a completa proiectul cu aceste tabele de concordanta, sa ne arate care sunt standardele europene pe care trebuie sa le introducem in materie de minoritati si in ce masura solutiile din proiectul de lege merg pe aceste cerinte ale UE", a spus pesedistul. In replica, reprezentantul UDMR in Biroul Permanent, Kelemen Hunor, a declarat ca, pana acum, nu s-a discutat niciodata in conducerea Camerei daca anumite proiecte de lege au tabele de concordanta.
Vicepresedintele conservatorilor, Daniela Popa, a declarat ca PC s-a inteles cu partenerii de Coalitie sa sprijine dezbaterea Statutului minoritatilor in procedura de urgenta, dar ca aceasta formatiune si-a conditionat votul. "Vom vota procedura de urgenta cu conditia ca inainte de votul dat acestei legi sa dam si votul privitor la drepturile romanilor din zonele in care sunt minoritari", a spus Popa uitand parca de faptul ca tocmai conservatorii sunt raspunzatori de retrimiterea Statutului in comisii. Ea a declarat ca UDMR este de acord cu solicitarea ca Statutul minoritatilor sa fie votat concomitent cu initiativa conservatorilor privind asigurarea reprezentarii romanilor in administratia publica locala, in zonele unde acestia sunt minoritari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.