Ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a anuntat ieri pe procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului instantei supreme ca, din luna decembrie, vor veni la Bucuresti repr
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a anuntat ieri pe procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului instantei supreme ca, din luna decembrie, vor veni la Bucuresti reprezentanti ai comisiilor de monitorizare. Totodata, Macovei le-a cerut magistratilor sa fie "deschisi" fata de reprezentantii forului european. Potrivit unor surse ministeriale, citate de Mediafax, la intalnire au participat atat procurorul general al Romaniei Ilie Botos, cat si adjunctul acestuia, Marcel Sampetru. De asemenea, ministrul va participa la sfarsitul acestei saptamani la o intalnire cu procurorii din sud-estul tarii, care va avea loc la Eforie Sud. Macovei intentioneaza sa se intalneasca si cu judecatorii din tara, in cadrul unor reuniuni similare cu cele la care participa procurorii.
Basescu a facut un apel la magistrati
Presedintele tarii, Traian Basescu, a facut, saptamana trecuta, imediat dupa publicarea Raportului CE, un apel la magistrati, solicitandu-le acestora sa "inteleaga ca sunt parte a unui sistem care a inceput sa functioneze, iar eventualul esec al bunei functionari a Justitiei se poate constitui intr-un esec major al natiunii romane". Pe de alta parte, Basescu a cerut totala responsabilitate si CSM si fiecarui judecator in parte. Potrivit raportului de monitorizare asupra Romaniei, lupta impotriva coruptiei nu a fost atat de eficienta pe cat ar fi trebuit, existand ingrijorari si in legatura cu functionarea si eficienta sistemului de justitie. In Raport se mai stipula ca este important ca Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sa coopereze constructiv. De asemenea, se subliniaza faptul ca este nevoie de actiuni imediate pentru a lupta eficient impotriva coruptiei si pentru a instrumenta eficient cazurile de mare coruptie. Conform aceluiasi raport, "institutiile din sistemul judiciar sunt in continuare afectate de coruptie". Fostul Parchet National Anticoruptie este mentionat pentru rezolvarea catorva cazuri de coruptie medie, dar este atentionat asupra cazurilor nerezolvate, de mare coruptie. Atribuirea aleratorie a cauzelor catre completele de judecata este salutata de autorii raportului, dar se atrage atentia asupra termenelor de judecata prea lungi (in special la instanta suprema) si a faptului ca multi magistrati sunt extrem de incarcati cu dosare. In plus, capacitatea administrativa a CSM trebuie sa fie intarita, pentru ca el sa-si poata indeplini rolul central de protejare a independentei sistemului judiciar, se mai arata in raport. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.