Conturile mai multor persoane publice ar fi verificate de procurori. Informatia a aparut ieri in cotidianul Adevarul, si, pentru ca nimeni nu a vrut sa o confirme sau sa o infirme, sunt citate "surse judiciare". Astfel, se face trimitere la contur
Conturile mai multor persoane publice ar fi verificate de procurori. Informatia a aparut ieri in cotidianul Adevarul, si, pentru ca nimeni nu a vrut sa o confirme sau sa o infirme, sunt citate "surse judiciare". Astfel, se face trimitere la conturile bancare ale unor politicieni, oameni de afaceri si ziaristi, spunandu-se ca aceasta operatiune are legatura cu dosarul in care este cercetat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. Pe lista publicata in presa figureaza Verestoy Attila, Teodor Melescanu, Ludovic Orban, Radu Boroianu, Catalin Harnagea - fostul sef al SIE, Sorin Marin - fost actionar Rompetrol, Dinu Patriciu si sotia sa, Phil Stephenson - vicepresedintele Rompetrol, John Works - fost director executiv Rompetrol, Nicolae Ratiu si Camelia Voiculescu. De asemenea, aceleasi "surse judiciare", care au lansat aceasta informatie - care nu a fost infirmata dar nici confirmata ieri de procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, - au dat si numele unor ziaristi carora le-ar fi verificate conturile: Mircea Toma, Sorin Rosca Stanescu, Liviu Mihaiu, Ioan T. Morar, Sorin Vulpe.
Stirea privind verificarea conturilor a fost aruncata pe piata avand un scop precis. Denigrarea persoanelor respective. "Sursele judiciare" invocate pot fi ori din cadrul Parchetului, ori din afara acestuia. Chiar daca asa ar sta lucrurile si conturile ar fi verificate, procurorii trebuie sa probeze si sa dovedeasca ca s-au facut ilegalitati. Pana la proba contrarie, prezumtia de nevinovatie primeaza, iar persoane publice sunt denigrate fara nici o proba. Cei care fac acest lucru nu au curaj sa-si asume responsabilitatea declaratiilor si prefera sa lucreze din umbra.
In urma informatiilor aparute in presa, directorul ziarului ZIUA a solicitat, prin intermediul unei adrese oficiale, procurorului care se ocupa de dosarul Petromidia sa precizeze motivele declansarii eventualei actiuni de verificare a conturilor.
Botos: "Informatiile nu au plecat din Ministerul Public"
Incoltit de presa la intrarea in sediul Parchetului General, Ilie Botos a ocolit, ieri, cat de mult a putut acest subiect. "Solicit presei obiectivitate majora si o verificare atenta a surselor de informatii, pentru ca se poate crea o stare neproductiva pentru procurori", a spus Botos. El a lansat un apel mass-media, avertizand ca vor fi furnizate tot felul de informatii pe piata, cu scopul de a intoxica opinia publica, insa nu a infirmat explicit informatiile privind verificarea conturilor celor enumerati mai sus. Botos a tinut sa precizeze ca informatiile privind verificarea conturilor premierului nu au plecat din Ministerul Public, subliniind ca nu cunoaste date din dosarul respectiv, intrucat legea ii interzice amestecul. El a adaugat ca un asemenea lucru ar fi interpretat ca imixtiune, procurorul de caz fiind singurul care cunoaste detaliile dosarului. In plus, urmarirea penala este confidentiala, a mai spus procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Fumigene aruncate cu un scop anume
Daca ancheta este confidentiala, asa cum a tinut sa sublinieze Ilie Botos, atunci cum se explica ca "surse judiciare" arunca pe piata asemenea informatii care afecteaza grav imaginea celor la care fac referire, informatii care pana in prezent s-au dovedit a fi fumigene aruncate cu un scop anume. Pentru ca, pana la proba contrarie, toate persoanele care au fost amintite in presa ca le-ar fi verificate conturile beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, iar asemenea informatii le pot afecta imaginea sau afacerile. Daca anchetatorii au dovezi clare de ilegalitati comise, este de datoria lor sa aplice legea si sa le faca publice. Numai ca in cazul de fata lucrurile stau intocmai pe dos. "Surse judiciare" arunca cu noroi, fara sa existe cea mai mica proba ca s-ar fi comis o ilegalitate.
Indiciul lui Botos
Ilie Botos a mai spus un lucru interesant ieri, care nu poate fi ignorat. A solicitat presei sa verifice atent sursele care dau asemenea informatii, aratand ca pot aparea eventuale intoxicari. "Solicit presei obiectivitate majora si o verificare atenta a surselor de informatii, pentru ca este o stare neproductiva pentru procurori si pot aparea eventuale intoxicari", a spus el. Daca luam in calcul si ipoteza conform careia informatia privind verificarea conturilor nu a plecat din Ministerul Public, coroborata cu declaratia procurorului general referitoare la sursele de informatii, avem de-a face cu o manipulare, al carui scop este discreditarea cu orice pret a premierului, a unor oameni de afaceri si a unor ziaristi.
Secret bancar violat
Referindu-ne la verificarea conturilor in general, si nu pe un caz anume, extrem de grav este ca anchetele pe care le deruleaza in secret anchetatorii nu au, de cele mai multe ori, finalitate. Cauta, scormonesc, dar nu gasesc nimic ilegal. Iar de multe ori verificarile conturilor nu se finalizeaza cu trimiteri in judecata. Pentru ca, oricat s-ar fi supravegheat contul unei persoane, de multe ori anchetatorii isi dau seama ca nu este nimic murdar in contul persoanelor in care "si-au bagat nasul". Dar procurorii detin deja secretul bancar al persoanei respective, chiar daca ancheta nu duce la vreo trimitere in judecata. Cu astfel de informatii, raul este deja facut. Practic, anchetatorul a violat contul acestei persoane, chiar daca el nu a avut indicii temeinice care sa se coroboreze cu cele materiale provenite din extrasele de cont. Pur si simplu a comis un abuz de drept.
Situatia este mult mai grava in momentul in care informatia privind verificarea conturilor este facuta public, intr-un mod sau altul. In acest sens, chiar daca procurorul nu gaseste vreun indiciu care sa ateste comiterea unei ilegalitati, raul este de asemenea facut. Persoana careia i-au fost verificate conturile se alege pe nedrept cu stigmatul celui care ar ascunde anumite lucruri si care ar fi comis ilegalitati. (Bogdan GALCA, George TARATA)
Ludovic Orban, presedinte PNL Bucuresti: Parchetul, "un aprozar unde totul se vinde si se cumpara"
"Conturile mele nu trebuie cercetate pentru ca sunt pe site-ul Primariei Capitalei, in declaratia de avere. Aceste conturi sunt publice pentru oricine", sustine Ludovic Orban, viceprimar al Bucurestiului. El apreciaza, insa, ca informatiile din presa privind verificarea conturilor unor politicieni au aparut cu acordul Procurorului General, Ilie Botos. "Este un motiv in plus sa cer demiterea imediata a Procurorului General Ilie Botos, care a transformat Parchetul de pe langa ICCJ intr-un aprozar unde totul se vinde si se cumpara", a completat Orban. El considera ca aparitia in presa a unor elemente dintr-un dosar de cercetare nu se putea face decat cu acordul lui Botos. "Acest lucru reprezinta o profunda ilegalitate. Botos face campanie contra PNL de doi ani de zile. Solicit numirea unui Procuror General pentru cercetarea tuturor afacerilor de coruptie care au iesit la lumina presei in guvernarea PSD", a mai spus Orban. In opinia sa, scandalurile din ultima vreme sunt generate "numai pentru a distrage atentia de la dosarele grele catre niste conflicte fara substanta". Ludovic Orban tine sa arate ca intre PNL si Presedintie nu exista un razboi, "chiar daca Elena Udrea, Procurorul General si alte personaje incearca sa creeze un astfel de razboi". "Cred ca o asemenea situatie se poate rezolva prin demiterea lui Botos si a sefilor de servicii care fac altceva decat le raporteaza presedintelui si premierului", a conchis Orban.
Potrivit declaratiei de avere, publicata pe site-ul Primariei Capitalei, Orban are un cont in valoare de 14.500 USD, deschis la HVB, in 2002.
Radu Boroianu, membru PNL: Intoxicare sau ilegalitate
"Fie e o intoxicare asa cum au fost multe in Romania, fie e o ilegalitate crasa, cu atat mai ingrijoratoare cu cat apartine unor organe care ar trebui sa apere legea", a declarat fostul secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe pentru Realitatea TV.
Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL: "O masura inutila"
Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu afirma ca pe el nu l-a intrebat nimeni, nimic, despre conturi si ca a aflat din presa despre acest subiect. "Daca se va confirma, mi se pare ca este o masura inutila, avand in vedere ca, in calitate de senator, sunt obligat la declararea averilor, inclusiv a conturilor personale", mentioneaza liderul PNL. El adauga ca oricine are acces pe site-ul Senatului pentru a-i verifica toate conturile pe care le are. Despre aparitia acestui nou scandal in care sunt implicati politicieni, Melescanu a spus: "M-am obisnuit cu utilizarea mijloacelor juridice pentru bataliile politice".
Conform declaratiei de avere, publicate pe site-ul Senatului, Melescanu are un cont in valoare de 500 de milioane de lei vechi la HVB, un alt cont in valoare de 10.000 de euro la aceeasi banca, doua depozite in valoare de 100 si, respectiv, 50 de milioane de lei vechi, la Banc Post, precum si un cont in valoare de 5000 de franci elvetieni, la o banca din Elvetia.
Verestoy Attila, vicepresedinte UDMR: "Oricum, Parchetul a gresit"
Senatorul UDMR Attila Verestoy sustine ca nu are nimic impotriva verficarii conturilor sale de catre organele abilitate ale statului. "Nu am nimic impotriva faptului ca se fac verificari, pentru ca nu am nimic de ascuns. Conturile mele sunt declarate si cunoscute pe site-ul Senatului", precizeaza liderul UDMR. El adauga ca are pachete de actiuni pe care le tranzactioneaza pe bursa. "A fi activ pe bursa este un lucru pozitiv si nu protestez fata de verificari. Tranzactiile sunt supravegheate si nu exista ilegalitati in ceea ce ma priveste", mai arata Verestoy. El mentioneaza ca nu stie daca informatiile aparute in presa pe tema conturilor unor politicieni sunt adevarate. "Oricum, Parchetul a gresit. Trebuia sa procedeze conform legilor, pentru ca sunt vizati unii demnitari pe acea lista. Informatia trebuie verificata. Mi se pare ciudat sa se verifice conturile unor senatori fara sa fie anuntat presedintele Senatului", completeaza parlamentarul UDMR.
In privinta conturilor sale, el afirma ca aproximativ 10-15 la suta din actiunile pe care le detine sunt in domeniul petrolier, dar nu doar la Rompetrol, ci la mai multe societati de profil. "Sunt activ la bursa, la nivel de milioane de euro. Dar dupa toate tranzactiile pe care le fac, inclusiv cele bursiere, sunt cu toate impozitele platite la zi", mai spune senatorul UDMR.
Verestoy are, conform declaratiei de avere de pe site-ul Senatului, la Raiffeisen Bank, conturi si depozite bancare in valoare de 24,2 miliarde de lei vechi si 2.886.700 de euro, cea mai mare parte a depozitului in valuta fiind constituita in 2005. De asemenea, el are un cont in valoare de 180 de milioane de lei vechi, la City Bank si un depozit in valoare de 44 de milioane de forinti, la o banca din Ungaria. Verestoy mai are un cont in valoare de 1.780.000 de euro, la banca KLB din Monaco, banii fiind depusi anul acesta, precum si un cont in valoare de 242 milioane de lei, la ABN AMRO, in Bucuresti.
Catalin Harnagea, fost director al SIE: Un abuz grosolan
Catalin Harnagea, fostul director al Serviciului de Informatii Externe, considera un abuz grosolan verificarea conturilor sale. El ne-a declarat ca stia de mai mult timp despre aceste demersuri facute de autoritati, privind verificarea unor conturi in care s-au facut plati de catre firme ale lui Dinu Patriciu. Harnagea ne-a declarat ca este inadmisibil sa se verifice un cont personal atat timp cat impotriva unei persoane nu exista deschisa o actiune juridica sau nu exista un mandat in acest sens. Fostul sef al SIE este de parere ca Parchetul ar fi trebui sa verifice peste 7000 de conturi personale in care Rompetrol sau Petromidia au facut diverse plati catre colaboratori sau alte persoane incepand cu 2001. Harnagea este curios cu ce mandat s-au prezentat cei de la Parchet la Banca Tiriac, unde are deschis contul personal, si cum le-a permis Oficiul juridic al Bancii Tiriac sa verifice operatiunile bancare efectuate in contul sau. Fostul sef al SIE considera ca prin verificarea unui cont personal se produce si o imixtiune grava in viata privata a unei persoane deoarece se pot obtine informatii despre activitatile zilnice ale posesorului acestui tip de cont si nu este exclus ca aceste informatii sa fie folosite si in alte scopuri, nu tocmai legale. Harnagea ne-a spus ca a aflat ca in acest caz s-a facut apel si la Oficiul National de Prevenire si Combaterea a Spalarii Banilor pentru verificarea unor tranzactii efectuate in state din Europa, fara a exista un act legal. (Grupaj realizat cu sprijinul Mediafax)
Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului ZIUA: Nu ma deranjeaza un control facut in conditii legale
As fi preferat ca ziarul ZIUA sa fie beneficiarul acestor informatii "scurse" de la procurorii Parchetului General care ancheteaza dosarul Rompetrol. Pentru informarea mai prompta a cititorilor nostri. Cat despre cazul in sine, fac urmatoarele precizari:
1. Nu ma deranjeaza catusi de putin un control al conturilor mele bancare, facut in conditii legale. Cu atat mai mult cu cat, fara sa mi se fi solicitat, am depus la fiecare operatie documente justificative.
2. Sunt surprins ca aflu din presa si nu pe cai legale, asa cum ar fi fost cazul, ca se face un control asupra conturilor mele si ma voi informa in ce masura aceasta operatiune este legala.
3. Nu poate sa nu ma amuze "coincidenta" ca, la o zi dupa atacurile Elenei Udrea, unii procurori ies si ei la inaintare. Astept cu nerabdare epilogul acestei noi povesti dambovitene.
Ioan T. Morar, membru fondator Academia Catavencu: "Problema a fost lamurita"
"Cred ca din cand in cand se dezgroapa niste povesti care n-au credibilitate, dar care, reluate, se spera ca vor ajunge sa fie credibile. Problema cu conturile a fost lamurita de noi. Este vorba de un dosar alcatuit de un procuror de la Parchetul National Anticoruptie care a si fost dat afara pentru incompetenta. De ce oare se verifica aceste conturi, conturile noastre, pentru ca ele sunt la vedere, pe numele noastre, nu sunt prin nu stiu ce off-shore-uri? Am vandut actiuni si am primi bani. Este o tranzactie cat se poate de normala si la vedere.
Cat despre credibilitatea ziarului Adevarul, ce sa zic? Vad ca scot vechile dosare de prin birourile lor".
Liviu Mihaiu, redactor-sef adjunct Academia Catavencu: "E lesne de inteles de ce se intampla lucrurile astea"
"E o onoare pentru noi, grupul Catavencu, sa ni se verifice conturile alaturi de mari oameni de stat. Ni s-au mai verificat si pe vremea regimului Iliescu-Nastase, nu numai conturile, ci si contabilitatea firmei in ultimii cinci ani. De ce n-ar face-o si regimul Basescu-Tariceanu. E mai bine sa se verifice un cont in tara decat sa se blocheze un cont in strainatate sau sa te pozeze serviciile secrete cu sacosa. Vorba colegului Mircea Toma: nu cred ca mai au ce gasi pentru ca am cheltuit tot. E lesne de inteles de ce se intampla lucrurile astea. Nici unul dintre clientii fostului sau actualului regim nu a scapat de investigatiile trustului nostru".
Mircea Toma, sef Departament Social Academia Catavencu: "Putina presa de hartuit grupurile de interese"
"Eu vorbesc acum cu dumneavoastra din Insulele Seychelles unde stau si traiesc de patru ani si voi trai inca multi ani din conturile alea care sunt verificate de Parchet. Serios, banii astia vin de la Sorin Marin, care a cumparat actiuni la noi, la Academia Catavencu. Noi ne-am vandut actiunile. Eu am vandut cele 2% pe care le detineam si am primit cam 40.000 de dolari. Conturile au mai fost verificate pe vremea lui Nastase. Ei nu aveau decat sa ia rezultatele cercetarilor de acum un an. Le au. Ce se intampla acum e putina zarva si putina presa de hartuit grupurile de interese, ca ne-a acuzat doamna Udrea ca suntem un grup de interese. Oricum sa verifice conturile, dar ar fi si mai bine daca le-ar umple. Ca banii i-am cheltuit. Avem copii la facultate, la scoala, avem rate de platit la case". (D.E.I.)
Rompetrol va furniza toate datele intr-un cadru procesual legal
Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol (Mircea PAUN - ZIUA Foto) "Deocamdata nu am fost instiintati oficial de Parchetul General cu privire la o atare solicitare si nici nu ne-au fost cerute oficial date cu privire la activitatea bancara a companiei Rompetrol ori cu privire la activitatea bancara a altor companii din grupul Rompetrol", se arata intr-un comunicat al Grupului. "Daca informatiile aparute astazi (n.r.-ieri) in mass-media se vor dovedi adevarate, vom furniza Parchetului General, in cadrul procesual legal, datele solicitate. Astfel, Grupul Rompetrol, care actioneaza exclusiv in acord cu principiile transparentei si legalitatii, considera ca lamurirea oricaror aspecte legate de activitatea si deciziile sale va duce, in final, la curatirea mediului economic romanesc, zdruncinat in ultima perioada de numeroase scandaluri. Speram ca, astfel, se va face o distinctie majora intre societatile parazitare, aflate in frontul unor grupuri de interese nocive si cele care cresc sanatos, intr-un mediu concurential, cu respectarea legii. Daca solicitarea Parchetului General priveste date despre conturile si economiile personale ale persoanelor fizice din cadrul managementului companiilor Rompetrol, precum si ale rudelor acestora, consideram ca o asemenea cerere va trebui adresata acestor persoane, iar nu companiei, si trebuie sa respecte prevederile legii bancare, ale legii procesual penale si sa nu aiba un caracter inchizitorial si hartuitor.
Cat despre cauzele care in opinia noastra ar fi putut declansa o asemenea verificare, compania a intrat in posesia unor indicii concrete pe care urmeaza sa le faca publice in zilele urmatoare", se mai arata in comunicatul Rompetrol. Reamintim, Dinu Patriciu este presedintele Grupului, Phil Stephenson este director general adjunct Rompetrol, iar John Works a fost director executiv al Rompetrol, ultimii doi fiind cetateni americani. (G.M.)
Sorin Rosca Stanescu cere lamuriri oficiale
Catre
PARCHETUL GENERAL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE A ROMANIEI
In atentia dnei procuror Adriana CRISTESCU
Referitor: DOSAR 111/P/2005
Stimata doamna procuror,
Am luat la cunostinta prin intermediul presei de faptul ca subsemnatul, Sorin ROSCA STANESCU, alaturi de alte persoane publice din Romania, fac obiectul unui control din partea institutiei pe care o conduceti, la cererea dvs, ca procuror anchetator in dosarul mai sus mentionat, dosar in care, pana la acest moment, nu cunosc sa indeplinesc vreo calitate, control vizand situatia conturilor mele bancare din Romania, precum si a operatiunilor derulate cu sumele de bani ce imi apartin din aceste conturi.
Cunoscand imperativele secretului bancar, a normelor impuse de Banca Nationala a Romaniei privind secretul bancar, cat si conditiile legale in care se poate realiza desecretizarea acestor conturi, ma intreb si va rog sa imi raspundeti, care au fost temeiurile avute in vedere la luarea acestei masuri, pe care personal o consider deosebit de grava, asimiland-o ca o atingere adusa proprietatii mele private?
De ce nu am fost in prealabil informat despre un asemenea demers si, nu mai putin important, de ce a fost nevoie de o informare publica asupra acestor masuri, cata vreme dosarul aflat in cercetarea institutiei dvs. are caracter secret?
Va solicit respectuos ca raspunsul dvs. sa fie comunicat pe adresa mea din Bucuresti, str. Zece Mese nr. 8, Sector 2.
Cu consideratie,
Sorin ROSCA STANESCU
Macovei despre convorbirea Tariceanu - Botos: "Acel telefon nu trebuia dat"
Monica Macovei, ministrul Justitiei, a declarat, ieri, in legatura cu telefonul dat de premierul Tariceanu lui Ilie Botos, ca "acel telefon nu trebuia dat". "Chiar daca nu a existat intentia unei interventii politice, momentul in care s-a dat telefonul, ziua retinerii domnului Patriciu, a fost total nepotrivit", a spus Macovei. (B.C.G.)
Precizari ale ONPCSB
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor precizeaza ca "in conformitate cu prevederile art. 6 alin 1 din Legea nr. 656/2002, beneficiarul exclusiv al sesizarilor transmise de Oficiu in cazul in care constata existenta unor indicii temeinice de spalare a banilor sau de finantare a actelor de terorism, este Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie". De asemenea, potrivit unui comunicat al ONPCSB, "informatiile in legatura cu sesizarile primite de Oficiu au caracter secret de serviciu". "Avand in vedere totalitatea considerentelor de mai sus, precizam ca singurele institutii care au competenta legala de a pune la dispozitie date referitoare la sesizarile transmise de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor sunt unitatile de Parchet competente, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, Departamentul National Anticoruptie", se mai arata in finalul aceluiasi comunicat.
Audierea Cameliei Voiculescu, amanata
Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au amanat, ieri, audierile Cameliei Voiculescu, fiica presedintelui Partidului Conservator, Dan Voiculescu, in dosarul "Petromidia". Potrivit Rompres, Camelia Voiculescu nu s-a prezentat la audiere, solicitand o amanare prin intermediul avocatilor sai. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.