"Caldura mare!", in aceste zile friguroase de toamna tarzie. Demisia intempestiva a doamnei, ex-consiliereasa prezidentiala, Elena Udrea, intrebarile retorice/declaratii inocente si acuzatiile la adresa premierului Calin Popescu Tariceanu se conjuga
"Caldura mare!", in aceste zile friguroase de toamna tarzie. Demisia intempestiva a doamnei, ex-consiliereasa prezidentiala, Elena Udrea, intrebarile retorice/declaratii inocente si acuzatiile la adresa premierului Calin Popescu Tariceanu se conjuga rapid cu ruperea acordului cu Fondul Monetar International, raportul de la ONU cu privire la incertitudinile ce planeaza asupra derularii programului "Petrol contra hrana", cu reverberatii si la Bucuresti, dar si cu prezenta/interesele activ-strategice ale Romaniei legate de Marea Neagra si Marea Caspica. Vizitele, mai putin mediatizate, ale demnitarilor americani de rang inalt au trecut, cumva, neobservate si, oricum, putin comentate, ca si confirmarea de catre Congresul american a noului ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, ca si preconizata vizita a Secretarei Departamentului de Stat, Condoleezza Rice, legata de iminenta infiintarii bazelor americane pe sol romanesc. Am prelungit aceste introduceri pentru ca timpul preseaza, sunt extrem de multe dosare dificile si delicate de rezolvat la nivel guvernamental, parlamentar si prezidential, ca s-o tinem langa cu telenovele, cu dezvaluiri si acuze si invinuiri si pertractari si am zis, ba ca n-au spus, ba ca nu-i asa, ci altfel, dar nu s-a inteles bine. Televiziunile fac rating pe seama politicului, fara ca acesta sa aiba puterea/luciditatea si sa zica "Stop, noi ce avem de facut?"
Caci "comentatul" si "discutatul" nu tin loc de rezolvarea chestiunilor, multe si importante, ce stau in fata oamenilor de decizie de la noi. Ploaia de "talk-show"-uri, mese rotunde, dezbateri si interviuri de care toata mandretea politico-administrativa, de toate culorile si ambele sexe, se lasa potopita, da nastere la o indescriptibila si greu de acceptat "Mare Trancaneala". Paguboasa pentru autoritatile statului si administratie, distractiva pentru restul populatiei, daca n-ar avea consecinte dintre cele mai grave. Daca presa este mai interesata de viitorul lui Gigi Becali si al dnei Udrea, decat de apropierea iernii si situatia sinistratilor sau gestionarea gripei aviare, inseamna ca ceva nu functioneaza bine in mentalul colectiv autohton. Presedintele si primul-ministru ar trebui sa comunice direct intre ei si nu prin intermediul presei, asa cum partidele ce alcatuiesc arcul guvernamental ar trebui sa se puna de acord in spatele usilor inchise inainte de a iesi in fata opiniei publice.
Presa romana devine, din "a patra putere in stat" si "cainele de paza al democratiei", conform miturilor ce functioneaza extrem de eficient, chiar prima putere in stat, tot sucind si invartind subiecte si informatii in fel si chip. Antrenand autoritatile si personalitatile, locale si centrale, intr-un valmasag greu de strunit.
"Oamenii presedintelui" sa se puna de acord cu "oamenii premierului" si impreuna sa se puna de acord cu ce este de facut pe dosarele importante si cu efecte imediate. Astfel ca relatia dintre Palatele Cotroceni si Victoria sa nu para un camp de dispute sterile, cu efecte dezastruoase, de imagine si comunicare. Atat "in teritoriu", unde se duc crancene lupte politice, dar, mai ales, in exterior, cu partenerii marilor proiecte internationale. Presedintele Chinei a fost in vizita in SUA, unde a ajuns, pentru prima oara, si un diplomat nord-coreean in Camera Reprezentantilor. "Uniunea Europeana este vizibil obosita de extindere...", observa lucid presedintele bulgar Parvanov, in timp ce aceeasi UE, deja, a demarat negocierile de preaderare cu Turcia, o mare provocare a politicii mondiale din urmatoarele decenii. Caci este vizibil ca marile jocuri sunt de tip "umbrella", orice miscare aparent neinsemnata intr-un colt al lumii poate produce efecte in lant in multe alte parti. Suntem legati unii de altii prin mii de fire. Si in loc sa ne solidarizam pe plan intern, prin diverse forme si felurite canale, ne consumam energiile pe mize mici, uneori de-a dreptul scandaloase, care fac deliciul pseudovedetelor de presa din generatia utecista, ajunsa la maturitate si bani multi in capitalism. Raportul de tara a fost extrem de sugestiv: coruptia, coruptia, coruptia sub toate formele ei, ar trebui sa ramana principala preocupare a actualei administratii. Civis, civis-ul nostru nu se poate dezbara instantaneu de ceea ce secole de "matrapazlacuri" (ciubuc, bacsis, pesches u.s.w. pre limba Angelei Merkel) i-au fost inoculate. Dar nu este imposibil: cateva repere si modele de mare suprafata, lideri carismatici si un eficient mecanism democratic care sa si functioneze corect, dincolo de politic si partide, si atunci vom "Sa traiti bine!" de la sine si pe durata lunga a istoriei. Daca noile stiri internationale nu sunt vesele, asta nu inseamna ca ar trebui sa ne lasam amagiti de ispitele toamnei si de ceea ce analistul politic Ioan Grosan atragea atentia, inspirat, "frecatul aratatorului de buricul degetului mare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.