Cadrele didactice opresc lucrul, saptamana viitoare, considerand ca bugetul educatiei va fi in continuare prea mic, sub 4% din PIB, desi liderii Aliantei PNL-PD au anuntat ca acesta va creste la 4,3%, urmand a fi suplimentat cu 1800 de miliarde de le
Cadrele didactice opresc lucrul, saptamana viitoare, considerand ca bugetul educatiei va fi in continuare prea mic, sub 4% din PIB, desi liderii Aliantei PNL-PD au anuntat ca acesta va creste la 4,3%, urmand a fi suplimentat cu 1800 de miliarde de lei. Profesorii afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au decis, ieri, sa opreasca lucrul, din 7 noiembrie, pentru a determina autoritatile statului sa aloce educatiei 6% din PIB, a declarat pentru Mediafax, Aurel Cornea, presedintele FSLI. Liderul sindical a spus ca FSLI va contacta si celelalte federatii sindicale din educatie, pentru a organiza impreuna greva din 7 noiembrie, avand in vedere ca cererile sunt comune. Federatia Educatiei Nationale (FEN) a anuntat deja ca intentioneaza sa opreasca lucrul, din 8 noiembrie, cand incep discutiile in plenul Parlamentului pe marginea proiectului de buget pe 2006. Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor Independente "Spiru Haret", declara ca organizatia sa va intra in greva generala, urmand sa decida in scurt timp daca protestul va incepe in 7 sau in 8 noiembrie. Totodata, federatia "Alma Mater" a decis inca de vineri sa intre in greva generala, saptamana viitoare, alaturi de preuniversitari.
Cat priveste anuntul de luni seara privind majorarea bugetului pentru educatie, liderul FSLI afirma ca acesta reprezinta o "inducere in eroare a opiniei publice", fiind bazat pe un calcul gresit. "Cei 1.800 de miliarde de lei vechi alocati in plus reprezinta o crestere de 0,06%, cat timp 1% din PIB inseamna 32.000 de miliarde de lei. Astfel, bugetul educatiei creste de la 3,78 la 3,84% din PIB, si nu la peste 4%, cum s-a anuntat", sustine Cornea. Acelasi punct de vedere este sustinut si de Razvan Bobulescu, presedintele federatiei "Alma Mater", care a declarat ca "cele 1.800 de miliarde de lei vechi sunt doar o picatura intr-un ocean de nevoi". "Noi cerem peste 800 de miliarde de lei doar pentru acordarea integrala a indexarii salariale de 6%, din luna octombrie, pentru care nu toate universitatile au avut bani si care, in unele locuri, a fost data din venituri proprii, contrar legii", a mai spus Bobulescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.