Angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta au organizat, ieri, un miting de protest in fata CJ Constanta. "Actiunea salariatilor este motivata de neplata salariilor, conditiile precare de munca si lips
Angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta au organizat, ieri, un miting de protest in fata CJ Constanta. "Actiunea salariatilor este motivata de neplata salariilor, conditiile precare de munca si lipsa de raspuns a autoritatilor la problemele grave semnalate de sindicalisti", ne-a declarat Gabriela Valeanu, presedintele Sindicatului Familia - Constanta. Potrivit organizatorilor mitingului, incepand cu luna iunie 2005, salariatilor DGASPC Constanta li s-au suspendat sporurile legale, salariile de merit, alocatia de hrana pentru copiii plasati in reteaua de asistenta maternala si plata orelor suplimentare pentru activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal, masuri care nu afecteaza insa persoanele cu functii de conducere. Mai mult decat atat, din luna august salariatii nu si-au mai primit deloc drepturile salariale. In luna septembrie a avut loc o concediere colectiva care a vizat 301 angajati din centrele de plasament si din aparatul propriu. In urma concedierii, personalul ramas (subdimensionat numeric) a ajuns sa fie transformat in paznici la un numar mare de copii si asistati. In plus, asistentii maternali nu au primit de 4 luni nici banii reprezentand alocatia de hrana pentru copiii aflati in plasament iar concediile de odihna ale acestora nu au fost platite din anul 2002. "Daca aceasta situatie nu se va rezolva cat mai curand, ne vom da demisia cu totii si vom anunta si toate organismele internationale", a avertizat Gabriela Valeanu.
"Saptamana viitoare va fi o rectificare de buget in urma careia Constanta va mai primi 40 de miliarde de lei. Aceasta suma este exact cat a cerut CJ si este mai mult decat va primi orice alt judet", ne-a declarat Bogdan Panait, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului. El a mai precizat ca aceasta criza a fost generata de faptul ca in bugetul judetean pe acest an au fost prevazute cheltuieli cu personalul de doar 40% si cheltuieli pentru achizitii de 60%. Aceste procente ar fi trebuit, insa, sa fie inversate a adaugat Panait. "CJ a facut achizitii nejustificate. Au cumparat autobuze, masini de spalat, camere de supraveghere, becuri economice etc. Si pentru a face ceva economii, au concediat o multime de oameni buni care munceau, pana la urma, pentru binele copiilor. Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, nu are nici un fel de scrupule. Isi bate joc de toata lume", a precizat Panait. El a mai spus ca, pe langa toate, CJ nici macar nu a platit partea ce-i revenea din bugetul local pentru salariile celor de la DGASPC adica, 31 de miliarde cat s-a prevazut la inceputul anului. In schimb, Guvernul a alocat la inceputul anului sumele necesare CJ Constanta, adica 74 miliarde de lei.
Sistemul este subfinantat
CJ Constanta precizeaza printr-un comunicat de presa, in anul 2005, CJ Constanta a sustinut din bugetul propriu cu peste 46 miliarde ROL investitii in domeniul protectiei copilului si a persoanei cu handicap. Totodata, in iunie 2005 s-a aprobat alocarea din fonduri proprii 29,6 miliarde de lei pentru plata salariilor angajatilor DGASPC.
"Anumite declaratii publice au incercat sa acrediteze ideea ca aceasta criza financiara a DGASPC Constanta ar fi o situatie creata artificial si premeditat de conducerea CJ Constanta. Aceste tentative de discreditare sunt infirmate insa de adresa nr. 8719 din 30 august 2005 transmisa de ANPC secretarului de stat Ivan Nicolae din MFP, adresa prin care se solicita suma de 873 miliarde ROL pentru "acoperirea cheltuielilor privind sustinerea sistemului de protectia copilului in semestrul II 2005 (plata drepturilor salariale, acoperirea restantelor, ...)". Acest document demonstreaza faptul ca autoritatile centrale recunosc subfinantarea sistemului la nivel national ca pe un fenomen ce persista de mai multa vreme. Din nefericire pentru angajatii si beneficiarii DGASPC, aceasta situatie cunoscuta si asumata de autoritatile centrale inca din luna august nu a fost rezolvata nici pana acum, la sfarsitul lunii octombrie" se arata in comunicatul transmis de CJ.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.