Ministrul de Externe al Romaniei, Razvan Ungureanu, apreciaza ca forma oficiala a raportului Volcker nu desemneaza firme romanesti. "Din analizele noastre de pana acum, in raportul final, in forma oficiala transmisa secretarului general si membrilor

Ministrul de Externe al Romaniei, Razvan Ungureanu, apreciaza ca forma oficiala a raportului Volcker nu desemneaza firme romanesti. "Din analizele noastre de pana acum, in raportul final, in forma oficiala transmisa secretarului general si membrilor Consiliului de Securitate al ONU, raportul nu face referire la firme si nume romanesti, cu exceptia companiei Bulf Drilling and Oil Servicii, care avea filiale in Irak si Romania", a precizat ministrul, citat de Mediafax.
Ungureanu a adaugat ca va discuta cu secretarul general ONU, Kofi Annan, despre raport si despre eventuala continuare a investigatiilor, declarand ca nu poate lasa sa planeze indoieli nejustificate asupra Romaniei, in conditiile in care Uniunea Europeana este foarte atenta si interesata de subiectul combaterii coruptiei la Bucuresti.
La randul sau, ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres, a declarat agentiei Mediafax ca va verifica daca au existat companii de stat care au participat la programul "Petrol contra hrana" si care au fost implicate in acordarea de plati ilegale catre fostul regim irakian.
Raportul ONU, in care se arata ca peste 2.000 de companii ar fi efectuat plati ilegale catre regimul Saddam Hussein, in perioada sanctiunilor internationale, mentioneaza si numele unor companii romanesti care au cumparat petrol din Irak in cadrul programului "Petrol contra hrana", cum ar fi Rompetrol, Bulf Oil, Hash Ro Shipping Oil SRL.
Cel mai mare contract de prestari servicii si livrari de echipamente incheiat de o firma romaneasca in programul "Petrol contra hrana" are ca titular Upetrom 1 Mai Ploiesti, care a incheiat contracte de 19,7 milioane de dolari, sumele incasate fiind de 18,9 milioane de dolari, precizeaza Mediafax. Livrarile au vizat echipamente petroliere cum ar fi instalatii de foraj, capete de sonda, pompe de noroi, accesorii si piese de schimb.
Pe langa Upetrom, mai sunt mentionate alte 11 firme romanesti. Firma UPET a primit 3,5 milioane de dolari, in baza unui contract cu valoare initiala de 2,9 milioane de dolari pentru livrarea de echipamente pentru activitatea de productie petroliera. Romtek Special Industries a primit 4,5 milioane dolari pentru livrarea de conducte si materiale de intretinere si reparatii pentru acestea. Alte contracte au fost incheiate de Petrotub Roman - 2,8 milioane dolari si PCC Sterom 1,11 milioane de dolari, Black Sea Technochim - 170.000 dolari, Electronum - 1,5 milioane dolari, General Turbo - 665.000 dolari, Sancamex - 3,3 milioane dolari.

Patriciu: Nu exista nereguli in ceea ce priveste contractele din Irak

Presedintele grupului petrolier, Dinu Patriciu, neaga ca ar fi existat nereguli legate de importurile de titei din Irak. "Pentru semestrul I din 2001, aveam licente pentru 4 milioane de barili, din care am achizitionat doar 2 milioane. Pentru semestrul II din 2001 aveam posibilitatea de a achizitiona inca 6 milioane de barili. Am renuntat la derularea contractelor pentru ca titeiul era de proasta calitate si nu corespundea cerintelor rafinariei Petromidia", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Dinu Patriciu, care a adaugat ca platile se efectuau prin banci de prestigiu ca Raiffeisen si HVB catre BNP Paribas, singura banca autorizata sa actioneze in proiect. Patriciu a mai precizat, in legatura cu tabelele care fac referire la platile efectuate, ca raportul precizeaza clar: "Trebuie sa scoatem in evidenta ca, daca o companie este listata in acest tabel, nu inseamna ca acea companie a platit suprataxe asociate contractelor sale".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.