Pe 24 octombrie, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, l-a informat pe presedintele Vladimir Putin asupra vizitei sale recente in Turkmenistan si Uzbekistan. In partea televizata a informarii, Lavrov a oferit detalii despre eforturile sale de a a
Pe 24 octombrie, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, l-a informat pe presedintele Vladimir Putin asupra vizitei sale recente in Turkmenistan si Uzbekistan. In partea televizata a informarii, Lavrov a oferit detalii despre eforturile sale de a aduce propunerile Moscovei de creare a unei forte navale comune, desemnata drept CasFor, in atentia statelor din zona Marii Caspice. O astfel de prioritate la nivel inalt, insotita de genul acesta de publicitate, pare sa sugereze faptul ca Moscova este pregatita sa demareze o campanie de promovare a acestei propuneri.
In pofida lansarii televizate a sugestiei, detaliile acestui proiect raman in continuare un mister. Proiectul a fost lansat pentru prima data la nivel semi-oficial, cu ocazia intrevederii comandantilor navali ai celor cinci state, din iulie, de la Astrahan, iar apoi, oficial, pe 6-7 octombrie, la Baku, in cadrul unei intrevederi de rutina a grupului de lucru pentru statutul legal al Marii Caspice, reunind reprezentanti ai celor cinci state. La Baku, delegatia rusa a propus constituirea unei grup de operatiuni navale comune, Cas For, format din cele cinci state, ca o masura preventiva la adresa terorismului si a traficului de arme, narcotice si componente folosite la fabricarea armelor de distrugere in masa in Marea Caspica.
Propunerea exclude participarea altor state - de exemplu, a SUA - prin oferirea de echipamente, asistenta tehnica, schimb de informatii secrete, instruirea personalului sau orice alt fel de operatiuni. Toate acestea vor reveni Rusiei. Abordarea exclusivista reprezinta trasatura definitorie a CasFor.
Potrivit relatarilor sale catre Putin, la 20 octombrie, in Asgabat, Lavrov a smuls presedintelui Saparmurat Niyazov o promisiune de a analiza posibilitatea includerii Turkmenistanului in CasFor si de a participa la o viitoare conferinta asupra subiectului. Mai mult, Niyazov a oferit asigurari oficialului rus, potrivit carora Turkmenistanul nu va gazdui baze militare "straine" (de exemplu, americane), ca Asgabatul nu va permite tranzitarea spatiului aerian turkmen de catre avioanele straine care transporta componente folosite la fabricarea armelor de distrugere in masa si a rachetelor si ca va sprijini adoptarea unei masuri similare la nivelul Marii Caspice. Patru zile mai apoi, o reuniune a Consiliului Popular - forul legislativ suprem al Turkmenistanului, a adoptat o declaratie care scoate in afara legii zborurile de acest gen. Desi Turkmenistanul nu poate detecta incarcaturile de acest tip, ca sa nu mai vorbim de posibilitatile sale de a pune in aplicare o astfel de interdictie, aceasta poate fi folosita in scop politic si ca moneda de schimb in cadrul negocierilor cu alte state.
Tot pe 24 octombrie, ministrul Lavrov a discutat acest subiect, la Moscova, cu ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Manushehr Mottaki. Numit recent la sefia diplomatiei iraniene, Mottaki a parut ca primeste aceasta propunere cu precautie. In vreme ce Teheranul a sustinut in mod invariabil propunerile Rusiei de a exclude "puterile non-regionale" din mediul afacerilor regionale, Iranul si-a etalat propria propunere - "Stabilitate si Incredere in Marea Caspica" inainte de CasFor-ul Moscovei.
In schimb, Azerbaidajanul a respins propunerea CasFor inca din prima secunda in care oficialii rusi au lansat-o in cadrul intalnirii penta-laterale de la Baku. Adjunctul ministrului azer al Afacerilor Externe, Khalaf Khalafov, a contrat propunerea rusa referindu-se la faptul ca tara sa a propus, anterior, demilitarizarea zonei Marii Caspice. Mai mult, Azerbaidjanul si-a mentinut pozitia potrivit careia este capabil, cu asistenta venita din partea unor state prietene - spre exemplu Statele Unite - sa aiba grija de sectorul sau din Marea Caspica.
Azerbaidjanul s-a alaturat initiativei americane Caspian Guard, iar Kazahstanul se pregateste, de asemenea, in acest sens. Propunerea CasFor a Rusiei este destinata, dintr-un punct de vedere, contracararii Caspian Guard. Cu toate acestea, ar fi gresit sa privim propunerea Moscovei drept un gest de reactie. Aceasta reprezinta o propunere familiara, de constituire a unei "zone de pace si securitate", destinata crearii unei organizatii de securitate sub-regionale, aflata sub influenta Rusiei, prin excluderea actorilor occidentali importanti. La acest moment, Moscova propune crearea unei astfel de forte navale la Marea Neagra, prin reformarea BlackSeaFor, astfel incat sa devina o grupare navala exclusivista a statelor riverane. Propunerile BlackSeaFor si CasFor urmeaza acelasi tipar. Moscova intentioneaza sa gazduiasca o conferinta pe tema CasFor pe 22 noiembrie.
Copyright: Eurasia Daily Monitor, Jamestown Foundation


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.