Intreprinderile mici si mijlocii au acoperit doua treimi din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei pe 2003 si de asemenea detin 35,4% din totalul exporturilor pe 2003, a aratat Ovidiu Nicolaescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor

Intreprinderile mici si mijlocii au acoperit doua treimi din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei pe 2003 si de asemenea detin 35,4% din totalul exporturilor pe 2003, a aratat Ovidiu Nicolaescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Asadar, desi sectorul de IMM-uri gestioneaza mai putin de un sfert din patrimoniul national, produce 70,5% din PIB.
"La noi, costul creditului - dobanzi plus garantii, e de doua-trei ori mai mare decat cel din statele membre UE. O alta problema este birocratia si coruptia si trebuie gasit alt mod de a absorbi fondurile structurale europene. Studiile noastre ne arata ca, la nivel national, avem aceasta capacitate", a afirmat presedintele CNIPMMR.
IMM-urile romanesti trebuie sa aiba forta reala de a rezista in conditiile de concurenta si calitate a produselor si serviciilor existente pe piata europeana. Asta se va realiza doar daca vom avea activitati eficiente de informare, consultanta, asistenta si pregatire. E necesara si o fiscalitate mai redusa pe forta de munca. Reducerea de 2% pentru 2006 este prea mica, iar noi consideram ca ar trebui sa fie de 10%, a adaugat Ovidiu Nicolaescu.
Dialogul social intre sindicate, patronate si Guvern trebuie imbunatatit. Desi cadrul administrativ al dialogului social e creat, structurile nu sunt eficiente, a precizat Mihai Seitan, presedintele Consiliului Economic si Social (CES): "Astfel, trebuie imbunatatita Legea privind dialogul social, deoarece Guvernul este direct interesat sa devenim o tara sociala intr-o Uniune Europeana sociala", a mai spus presedintele CES.

Mediul de afaceri sa fie corect si predictibil

Problemele esentiale sunt mediul de afaceri, forta de munca si corectarea eventualelor esecuri ale economiei de piata, a declarat consilierul prezidential Theodor Stolojan. El a precizat ca sunt cateva sectoare care doar par a functiona pe principiile economiei de piata, intre care si sectorul energetic: "Problema licitatiilor publice nu s-a rezolvat, iar pana nu demult existau doua-trei firme ce faceau legea pe asa-zisa piata libera a energiei", a mai spus Theodor Stolojan.
Mediul de afaceri trebuie sa devina predictibil, adica e nevoie de o stabilitate legislativa pe termen lung: "Trebuie eliminate problemele de finantare la creditarea firmelor mici si mijlocii. Acestea trebuie sustinute prin fonduri structurale si incurajate sa participe la achizitiile publice. Nu avem cel mai bun Cod Fiscal si trebuie sa dezvoltam dialogul cu sindicatele si patronatele", considera Gheorghe Pogea, secretar de stat la Ministerul Finantelor. Din acest an s-a redus fiscalitatea si s-a imbunatatit Codul Muncii, a aratat vicepresedintele Gheorghe Copos: "Banca Mondiala arata ca Romania e in primele douasprezece tari privind imbunatatirea mediului de afaceri. E un pas inainte. Noi am promovat legea aprobarii tacite, prin care o autorizatie nu trebuie sa stea mai mult de 30 de zile la autoritati, legea insolventei - privind intrarea si iesirea firmelor de pe piata si nettingul - pentru a stimula exportatorii. Dorim o lege corecta a patronatelor si a CES-ului, o lege a investitiiilor asa incat capitalul autohton sa beneficieze de aceleasi conditii ca si cel strain. In prima sedinta a Guvernului vom propune marirea capitalului social de la Eximbank pentru a sprijini firmele exportatoare", a precizat Gheorghe Copos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.