Anual, in domeniul panificatiei, rata de evaziune fiscala ajunge la circa 5.000 de miliarde de lei vechi, adica peste 138 de milioane de euro (calculat la o rata de schimb de 36.000 de lei/euro).
Cifra este de-a dreptul impresionanta, in condi

Anual, in domeniul panificatiei, rata de evaziune fiscala ajunge la circa 5.000 de miliarde de lei vechi, adica peste 138 de milioane de euro (calculat la o rata de schimb de 36.000 de lei/euro).
Cifra este de-a dreptul impresionanta, in conditiile in care, potrivit asociatiilor din domeniu, peste 40 la suta din painea de pe piata se fabrica si se comercializeaza la negru. Pe langa vaduvirea bugetului, acest lucru afecteaza, prin concurenta neloiala, pe cei care isi platesc taxele la zi.
Potrivit unui raport realizat de Rompan, bazat pe cifrele furnizate de Institutul National de Statistica, consumul anual de paine pe cap de locuitor a scazut de la 100 de kilograme, in 1997, la 75 de kilograme, in 2001, la 72 de kilograme, in 2003, pana la 23 de kilograme, anul trecut. Din datele acestea, se observa clar ca intre anii 2003-2004 a avut loc cea mai mare "migrare" catre productia nefiscalizata de paine. Cat de dramatic a scazut consumul de paine, in acte (!), se poate vedea mai limpede dupa cantitatea de tone: de la circa 1,6 milioane de tone consumate in 2003, la 501.124 tone de paine, in 2004.

Zeci de mii de brutarii clandestine

In acest domeniu, metoda de fraudare a statului este cea mai simpla cu putinta. Exista zeci de mii de brutarii clandestine, care nu inregistreaza in acte painea produsa. Ei nu inregistreaza productia si nici nu cumpara materia prima cu acte in regula, deci nu platesc TVA si impozit pe profit.
In plus, angajeaza oameni care muncesc la negru, in asa-zisa perioada de proba, sustragandu-se in felul acesta si de la plata contributiilor sociale si a impozitului pe salarii. "Este foarte simplu. Se cumpara grau direct de pe camp, de la producatori persoane fizice, se duce graul la moara, unde se face faina fara acte, la brutarie se fabrica paine toata noaptea, aceasta fiind livrata dimineata, tot fara acte, la magazine", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului de Morarit si Panificatie (Rompan).
Cei care fac evaziune in felul acesta sunt destul de greu de prins, pentru ca patronii magazinelor cumpara paine cu acelasi aviz de expeditie, pe care nu se trece decat data livrarii. La randul sau, "vanzatorul cauta sa nu aiba un numar mai mare de paini decat este trecut in avizul de expeditie", a completat presedintele Rompan.

Evaziune cu circuit inchis

Acelasi "traseu" al fabricarii painii la negru ne-a fost confirmat si de Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar. Se pare ca singurul care iese "curat" este producatorul agricol, care isi vinde graul la preturi derizorii.
Acesta este preluat de procesatori, iar "de aici incep jocurile", a afirmat Nicolae: "Evaziunea pleaca de la mori. Mai tarziu, painea fabricata se vinde tot in magazinele lor, pentru ca este un circuit inchis. Iar la control, daca (!) sunt controlati, au tot timpul factura de 100 de paini, de exemplu".
Acesta a mai afirmat ca sunt unii are au o retea de mori, insa doua sunt "la vedere", iar trei produc la negru.
Solutiile de a se diminua evaziunea fiscala in domeniu ar fi: de la licentierea sau relicentierea tuturor morilor, depozitelor, brutariilor, pana la banala dotare cu contoare a morilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.