Doi deputati PNL - Mihaita Calimente si Rares Manescu - au gasit metoda condamnarii comunismului prin lege. Ideea le-a venit odata cu votul favorabil dat de Parlament Legii Holocaustului, act normativ prin care sunt interzise simbolurile si manife
Doi deputati PNL - Mihaita Calimente si Rares Manescu - au gasit metoda condamnarii comunismului prin lege. Ideea le-a venit odata cu votul favorabil dat de Parlament Legii Holocaustului, act normativ prin care sunt interzise simbolurile si manifestarile fasciste, rasiste, xenofobe. Considerand raul provocat romanilor de regimul comunist asemanator cu ceea ce a insemnat Holocaustul pentru evrei, cei doi deputati au conceput o lege "in oglinda", prin care sa se infiereze o data pentru totdeauna secera si ciocanul, dupa cum s-a procedat si cu svastica nazista. Astfel, Calimente si Manescu au pus Legea Holocaustului sub indigo, inlocuind cuvantul "fascist" cu sinonimul "comunist". In urma adaptarii textului a rezultat un proiect distinct, intitulat "Lege privind interzicerea organizatiilor, simbolurilor, doctrinelor si ideologiilor comuniste". Proiectul a fost depus la Senat - prima Camera sesizata - si asteapta sa intre in dezbatere. Autorii initiativei spera in reusita demersului lor, apreciind ca parlamentarii nu isi vor permite sa respinga propunerile anti-comunism din cauza precedentului numit Legea Holocaustului.
Sustinatorii
Proiectul celor doi deputati liberali a starnit imediat interesul societatii civile. Mai multe organizatii civice interesate de interzicerea comunismului si-au declarat, public, sustinerea. Este vorba, deocamdata, despre Academia Civica, Alianta Civica, Asociatia 21 Decembrie, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, Forumul Civic Romanesc, Fundatia ICAR, Fundatia Memoria, Grupul pentru Dialog Social, Liga Apararii Drepturilor Omului, Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi.
Motivatia
In expunerea care insoteste proiectul normativ, autorii liberali isi motiveaza initiativa: "Regimul comunist instalat in Romania sub presiunea puterii comuniste a URSS a lasat rani adanci pentru multe generatii de romani. Desi evenimentele din decembrie 1989 au condus la inlaturarea regimului dictatorial comunist, legislatia romana nu a luat act de aspectele social-morale ale acestor evenimente, neluand niciodata masura scoaterii in afara legii a oricarei doctrine sau ideologii de sorginte comunista". In aceste conditii, sustin autorii, este posibil ca oricand nostalgici ai regimului care a suprimat tara vreme de mai bine de jumatate de veac sa infiinteze organizatii politice de natura comunista.
Scopul
Propunerea legislativa are ca principal scop interzicerea utilizarii insemnelor, organizatiilor si asociatiilor cu caracter comunist, precum si interzicerea promovarii doctrinelor sau conceptiilor comuniste. Prin "organizatie cu caracter comunist" se intelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care isi desfasoara activitatea temporar sau permanent, in scopul promovarii ideilor, conceptiilor sau doctrinelor comuniste si incitarii la ura de clasa. "Simboluri comuniste" inseamna drapelurile, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum si orice alte asemenea insemne, care promoveaza ideile, conceptiile sau doctrinele comuniste. Prin "dictatura comunista" se intelege regimul existent in Romania in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
Sanctiuni
Autorii proiectului anti-comunism au apreciat ca extrema stanga merita condamnata la fel ca si extrema drepta. Astfel, capitolul "Infractiuni si contraventii" din Legea Holocaustului (varianta Guvernului) a fost implantat intocmai si in initiativa anti-comunism (vezi facsimil). In aceste conditii, constituirea unei organizatii cu caracter comunist se va pedepsi cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Pentru raspandirea, vanzarea sau confectionarea de simboluri comuniste se va face puscarie intre 6 luni si cinci ani. Promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea de acte de opresiune in timpul regimului comunist (Ceausescu, de pilda) sau promovarea ideologiei comuniste, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Conform proiectului Calimente-Manescu, autoritatile administratiei publice au obligatia de a interzice ridicarea sau mentinerea in locuri publice, cu exceptia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, placi comemorative referitoare la persoanele vinovate de savarsirea unor acte de opresiune in perioada dictaturii comuniste.
Mai amintim ca Legea Holocaustului nu a fost inca promulgata, presedintele Traian Basescu trimitand-o Senatului cu recomandarea de a-i include si pe romi, alaturi de evrei, printre victime.
Alte initiative de condamnare a comunismului
La Parlament mai exista depus, inca din luna iunie, un proiect de Lege a lustratiei semnat de membri ai Societatii Timisoara, senatorul Adrian Cioroianu si deputatii Viorel Oancea, Eugen Nicolaescu, Mona Musca (toti PNL). El prevede limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist.
Un proiect asemanator cu cel al liberalilor, creat de Partidul Initiativa Nationala (PIN) a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ. Este vorba despre Legea antinomenclatura, potrivit careia se interzice, pentru o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a legii, ca persoanele care au facut parte din nomenclatura comunista sa candideze, sa fie alese pentru functii de demnitate publica sau sa fie numite in functii publice.
Nu in ultimul rand trebuie amintita initiativa lui Sorin Iliesiu care, intr-o scrisoare deschisa expediata pe adresa Cotrocenilor, ii propune sefului statului constituirea, sub egida Presedintiei Romaniei, a unei Comisii care sa constate crimele comunismului. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.