Guvernul va finaliza, pana la sfarsitul anului 2009, lucrarile de de amenajare a bazinelor hidrografice Siret si Banat, pe baza unui plan national de prevenire si combatere a inundatiilor, care va fi elaborat incepand cu luna decembrie a acestui an.
Guvernul va finaliza, pana la sfarsitul anului 2009, lucrarile de de amenajare a bazinelor hidrografice Siret si Banat, pe baza unui plan national de prevenire si combatere a inundatiilor, care va fi elaborat incepand cu luna decembrie a acestui an. Documentul va constitui baza viitoarelor lucrari de prevenire si aparare la nivelul tuturor bazinelor hidrografice. Executivul a decis, ieri, printr-o hotarare, ca Administratia Nationala "Apele Romane" sa elaboreze studiile necesare privind situatia fiecarui bazin hidrografic si sa prezinte propuneri pentru lucrarile de combatere a torentilor, precum si de amenajare a raurilor mici, mijlocii si mari. Prima etapa a Planului consta in initierea studiilor privind amenajarea bazinului hidrografic Siret, grav afectat de inundatiile din acest an, si stabilirea criteriilor pentru prioritizarea elaborarii studiilor privind amenajarea bazinelor hidrografice. Termenul pentru finalizarea studiului pentru amenajarea bazinului hidrografic Siret este decembrie 2005. Potrivit Planului, din luna martie a anului viitor vor fi elaborate studiile privind amenajarea bazinului hidrografic Banat, iar pana la sfarsitul anului 2006 vor fi elaborate studiile privind amenajarea altor doua bazine hidrografice considerate prioritare. Lucrarile de amenjare a celor doua bazine ar urma sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2009.
Planul national pentru prevenirea si combaterea inundatiilor va fi finalizat in decembrie 2009. Aceasta etapa a Planului va fi finantata din bugetul de stat prin bugetul MMGA, iar costurile sunt estimate la 27,78 milioane lei RON, din care 2.820.000 RON trebuie alocate in decembrie 2005. "Pentru anul 2006 dispunem de o alocare de 2 milioane euro din fonduri PHARE pentru aceste planuri, pe langa alocarile de la bugetul MMGA, in suma de 74 miliarde lei", a declarat ministrul Sulfina Barbu. Implementarea acestui proiect are trei etape si va incepe anul viitor. Lucrarile pe termen mediu sau lung prevazute in Planul national pentru prevenirea si combaterea inundatiilor vor fi finalizate pana in 2015, respectiv pana la finele anului 2021 si vor fi finantate atat din bugetul de stat si bugetele locale, cat si din fondurile proprii ale utilizatorilor de apa si din fonduri externe. Pentru anul viitor, au fost deja asigurate doua milioane euro din fonduri Phare. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a aratat ca astfel de planuri impotriva inundatiilor au fost elaborate ultima data in 1970. "Nu stiu de ce nu a fost elaborat pana acum un astfel de plan, deoarece inundatii au fost si in perioada 2000-2004. In perioada la care m-am referit au fost pierderi de vieti omenesti (54 de persoane) si au fost si importante pagube materiale", a mai spus Sulfina Barbu. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.