Mentinerea unui ritm de crestere a importurilor superior celui al exporturilor a alimentat sporirea deficitului balantei comerciale a Romaniei. Numai in luna septembrie a acestui an, valoarea deficitului comercial a fost de 776,5 milioane de euro. Ca

Mentinerea unui ritm de crestere a importurilor superior celui al exporturilor a alimentat sporirea deficitului balantei comerciale a Romaniei. Numai in luna septembrie a acestui an, valoarea deficitului comercial a fost de 776,5 milioane de euro. Calculat pe primele noua luni ale anului, acesta a urcat la 6,59 miliarde de euro, nivel dublu in raport cu perioada similara din 2004, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat, recent, ca importurile vor depasi in acest an cu peste noua miliarde euro valoarea exporturilor.

16,4 miliarde de euro, exporturi

In intervalul analizat, ianuarie - septembrie 2005, exporturile au ajuns la 16,4 miliarde de euro (mai mari cu 17,6 la suta fata de perioada similara a anului trecut). Numai in luna septembrie valoarea exporturilor a fost de 2 miliarde de euro, cu 21,6 la suta mai mare fata de luna corespunzatoare din anul precedent.
Exporturile de articole de imbracaminte si de materii prime au avut o valoare de 3,205 miliarde euro (19,5 la suta din total exporturi), iar cele de masini si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile au depasit 2,814 miliarde euro (17,1 la suta din total), cresterea fata de 2004 fiind de 13,9 la suta. In primele noua luni, au fost exportate produse metalurgice in valoare de 2,508 miliarde euro, produse minerale (titei, produse petroliere, minereuri, carbuni) de 1,91 miliarde lei, mijloace si materiale de transport de 1,17 miliarde lei si incaltaminte si articole similare de peste 996,9 milioane lei.
Ponderea exporturilor catre tarile UE a fost de 67,7 la suta. Principalii parteneri la export au fost Italia, (19,9% din total exporturi), Germania (14%), Turcia (7,9%), Franta (7,4%), Marea Britanie (5,4%), SUA (4,2%).
Din totalul exporturilor realizate in primele noua luni, 52,1 la suta reprezinta exporturi definitive si 47,6 la suta reprezinta exporturi de marfuri rezultate din perfectionarea activa a unor marfuri importate temporar, in scopul prelucrarii.

Importuri mai mari cu 23,7 la suta fata de 2004

In ceea ce priveste importurile, in primele noua luni ale anului, acestea au atins valoarea de 23 de miliarde de euro (crestere de 23,7 la suta fata de perioada similara din 2004). In luna septembrie, acestea au consemnat nivelul de 2,8 miliarde de euro.
Dinamica importurilor reflecta, in continuare, nevoia de materii prime, materiale si componente necesare realizarii productiei de export, dar si echipamente de inalta tehnologie aferente noilor investitii.
Principalele marfuri importate au fost masinile si dispozitivele mecanice; masinile, aparatele si echipamentele electrice; aparatele de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile - 5,241 miliarde euro, produse minerale - 3,649 miliarde euro, articole de imbracaminte - 2,439 miliarde, mijloace si materiale de transport - 2,356 miliarde euro, produse metalurgice - 2,039 miliarde, produse ale industriei chimice si ale industriilor conexe - 1,741 miliarde euro.
Din totalul importurilor realizate in primele noua luni, 75,4 la suta reprezinta importuri definitive si 23,7 la suta importuri temporare de marfuri in vederea prelucrarii active.
Principalii parteneri ai Romaniei au ramas in primele noua luni ale anului tarile din Uniunea Europeana, care detin o pondere de 75,7 la suta din totalul importurilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.