Primarul Andrei Chiliman s-a saturat sa tot astepte fondurile promise de municipalitatea Bucurestilor din imprumutul Bancii Europene de Investitii (BEI) pentru modernizarea unitatilor de invatamant si il catalogheaza drept "credit fantoma", intrucat
Primarul Andrei Chiliman s-a saturat sa tot astepte fondurile promise de municipalitatea Bucurestilor din imprumutul Bancii Europene de Investitii (BEI) pentru modernizarea unitatilor de invatamant si il catalogheaza drept "credit fantoma", intrucat a trecut mai bine de un an de cand trebuia sa primeasca banii. Edilul este decis sa nu mai astepte "pana in 2007", asa ca va repara scolile din bugetul local al Sectorului 1. "Daca nici in noiembrie nu vom primi aceste fonduri, vom aloca banii necesari din bugetul local pe anul viitor. Trebuie sa consolidam odata cele 17 cladiri ale unitatilor de invatamant, pentru ca sunt intr-o stare avansata de degradare, nu putem astepta pana in 2007. Ne-am saturat sa tot auzim de aceste credite-fantoma ale BEI", ne-a declarat primarul Chiliman.
Cu ochii la BEI
Potrivit municipalitatii, programul BEI pentru cele 106 scoli de pe raza municipiului Bucuresti va demara in trimestrul IV al acestui an, urmand in prezent procedurile legale pentru implementare. Primaria Capitalei a anuntat inca de la sfarsitul lunii august organizarea licitatiei internationale pentru atribuirea lucrarilor de modernizare a 106 scoli, dar aceasta nu s-a desfasurat nici pana acum, asa ca este greu de crezut ca se va urni ceva in acest an. Autorul proiectului de reabilitare a infrastructurii educationale este Traian Basescu si l-a intocmit pe vremea cand era primar general al Capitalei, dar a fost impiedicat sa-l puna in practica de consilierii municipali ai PSD. In valoare de 150 de milioane de euro, proiectul se va derula pe patru ani si cuprinde, pe de o parte, consolidarea cladirilor si reabilitarea tehnica a instalatiilor, refacerea izolatiilor termice si finisajelor, iar pe de alta, construirea de corpuri noi (sali de sport).
Primarii de sector asteapta din vara trecuta fondurile multpromise, dar specialistii municipalitatii justifica intarzierea prin complexitatea formalitatilor pe care le presupune organizarea unei licitatii internationale. Si la inceputul acestui an scolar, edilii celor sase sectoare au avut obligatia, prin lege, sa asigure toate conditiile igienico-sanitare pentru ca unitatile de invatamant sa primeasca autorizatii de functionare. Primaria Sectorului 1 a avut anul acesta in lucru 15 scoli, licee si gradinite, iar ultima lucrare de restaurare din cele intreprinse timp de mai multe luni a fost finalizata miercuri, la Liceului Teoretic Bulgar, cand activitatea de invatamant a fost reluata. Potrivit primarului Chiliman, cladirea liceului a fost consolidata, peretii exteriori izolati termic, ferestrele au fost schimbate cu altele din termopan, iar salile de clasa au fost parchetate, cele trei solutii asigurand reducerea pierderilor de caldura. Imobilul va fi incalzit de noua centrala termica. De asemenea, au fost modernizare retelele de apa si canal. Noi sunt si instalatiile electrice si sanitare. Totodata, a fost infiintat un laborator de informatica si un cabinet de integrare europeana, iar sala de sport a fost renovata. Suma totala alocata de Consiliul Local al Sectorului 1 se ridica la 17 miliarde de lei vechi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.