Erste Bank si Banco Comercial Portugues au fost selectate pentru ultima etapa a procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane. Banca austriaca si cea portugheza au fost invitate sa inceapa, de saptamana viitoare, negocieri finale pentru prelua

Erste Bank si Banco Comercial Portugues au fost selectate pentru ultima etapa a procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane. Banca austriaca si cea portugheza au fost invitate sa inceapa, de saptamana viitoare, negocieri finale pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al bancii.
Comisia de privatizare a BCR nu a precizat care dintre cei doi ofertanti selectati a ocupat prima pozitie, aceste informatii raman in continuare confidentiale. Comisia va negocia cu Erste Bank si Banco Comercial Portugues cel mai bun pret. Criteriile de departajare sunt: 90% pretul si 10% oferta tehnica.
Ceilalti ofertanti pentru pachetul de 61,88% din BCR au fost Dexia, BNP Paribas, Deutsche Bank, Banca Nationala a Greciei si Banca Intesa.

Erste se anunta favorita

Investitorii la Erste Bank au incredere in strategia recenta a bancii, bazata in principal pe extinderea in Europa de Est. Aceasta strategie, precum si o crestere a profitului cu 40%, ii face pe cei de la Erste sa se considere primul grup financiar al Europei Centrale, mai ales dupa recentele achizitii din zona. Au cumparat pachetul majoritar la cea mai mare banca din Slovacia (cu active de 5,8 miliarde de euro si 2,5 milioane de clienti) cu 522 milioane de euro. De asemenea, in luna iulie au achizitionat 83% din actiunile Novosadska Bank din Serbia, cu 73 de milioane de euro. Toate acestea, precum si importanta deosebita a BCR, ar putea conduce la acceptarea unui pret mai ridicat in Romania.
Erste Bank are active totale in valoare de 152,7 miliarde dolari si a inregistrat, in 2004, un profit net de 238,3 miliarde euro. Are 12,1 milioane de clienti si 2.365 de sucursale.

BCP ar putea face o majorare de capital daca obtine BCR

Millenium - Banco Comercial Portugues a anuntat, miercuri seara, ca va face o majorare de capital, in cazul in care va castiga licitatia pentru Banca Comerciala Romana. In expunere se arata ca valoarea si conditiile in care va avea loc majorarea de capital "vor depinde de rezultatul final al privatizarii".
Potrivit comunicatului BCP, preluarea BCR ar fi benefica actionarilor bancii portugheze si ar fi conforma cu strategia de a patrunde pe piete cu potential ridicat de dezvoltare.
La 31 decembrie 2004, banca portugheza raporta active de 71,678 miliarde euro, un sold al imprumuturilor de 50,793 miliarde euro, venituri nete din operare de 2,811 miliarde euro si un venit net total de 5,13 miliarde euro. Ieri, la Bursa de la Lisabona, actiunile BCP erau in scadere cu 1,78%.
Millennium BCP are o structura a actionariatului formata din: angajati cu 1,16 la suta, alte persoane fizice cu 17,42 la suta, 5.809 companii, cu 9,82 la suta din actiuni, si 688 de investitori institutionali, cu 71,60 la suta din actiuni.

Ce reprezinta BCR?

In primele sase luni ale lui 2005, BCR a avut un profit net de 121 de milioane de euro, cifra care reprezinta 70% din castigul pe 2004. Pentru cei 4,5 milioane de clienti persoane fizice si juridice, BCR administreaza 7,3 milioane de conturi si aproape 800.000 de credite. In planurile bancii figureaza extinderea retelei de retail. BCR va deschide pe 30 octombrie cea de-a 350-a unitate. In afara de CEC, BCR este una dintre putinele banci romanesti care a intrat deja in orasele mici, de sub 100.000 de locuitori, ocolite pana acum de alte banci. BCR mai are un mare atu. Detine, poate, cea mai valoroasa retea de sedii si proprietati, dintre toate bancile de pe piata, estimate la o valoare intre 300 si 350 de milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.