Raportul de monitorizare al Comisiei Europene arata o probabilitate mica pentru a fi activata clauza de salvgardare, daca Romania nu va face greseli ireparabile, considera analistii economici. Termenii folositi in redactarea Raportului de monitorizar

Raportul de monitorizare al Comisiei Europene arata o probabilitate mica pentru a fi activata clauza de salvgardare, daca Romania nu va face greseli ireparabile, considera analistii economici. Termenii folositi in redactarea Raportului de monitorizare sunt considerati previzibili de majoritatea analistilor. Acestia sugereaza guvernantilor sa poata gasi o modalitate de colaborare cu Fondul Monetar International (FMI) si in prima parte a anului viitor.
Romania si Bulgaria au fost o "veste buna" pentru o Uniune Europeana in criza politica si economica: "Fara a nega progresele facute, cred ca Bruxelles-ul este interesat sa mai fie si vesti bune. Nu cred ca mai exista riscul unei clauze de salvgardare, daca nu facem gafe majore", a afirmat Bogdan Baltazar. Principalele probleme ridicate au fost coruptia si securitatea frontierelor.
Autoritatile romane sunt nevoite sa "pieptane" contractul cu EADS si sa inceapa foarte repede procesul de securizare a frontierelor. In chestiunea coruptiei, Baltazar ii considera pe magistrati direct responsabili de imbunatatirea imaginii Romaniei si crede ca la nivel legislativ si politic s-au facut deja pasii necesari: "Sper ca magistratura romaneasca o sa priceapa responsabilitatea care apasa asupra ei", a adaugat Baltazar.

Raportul de tara e o radiografie

Raportul de tara prezentat de Comisia Europeana este o radiografie a situatiei actuale si precizeaza sec care sunt problemele pe care le avem la examenul de admitere in Uniunea Europeana (UE): "Raportul arata exact si corect situatia in care se prezenta Romania pana acum 2 saptamani. Nu lauda, nu este un succes, dar nici un insucces, exista riscul sa spuna clar ca vom fi primiti in 2008. Trebuie sa rezolvam problemele concrete pe care le avem. Mai important este urmatorul raport, care va aparea la anul, in aprilie si care va contine propunerea de integrare sau cea a amanarii - prin clauza de salvgardare", ne-a spus Stefan Varfalvi, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR).

Sindicatele: nici un succes, dar nici un esec

Exista si puncte de vedere ce spun ca, in conditiile actuale, putem considera favorabil acest raport: "In conditiile amenintarilor cu alegerile anticipate - care au creat mari dificultati in functionarea ministerelor si a incoerentei echipei guvernamentale, putem spune ca Raportului de tara ar fi favorabil integrarii", a afirmat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS). Pe aceeasi pozitie se plaseaza si celelalte sindicate: "Documentul e o radiografie a situatiei prezente. Nu putem spune ca e un succes sau un esec. Insa, daca nu vom fi in stare sa demonstram ca legislatia inseamna nu doar publicarea unei legi in Monitorul Oficial, ci si aplicarea efectiva a ei, sigur vom continua sa avem probleme", ne-a spus si Bogan Hossu, presedintele Cartel Alfa. Raportul ar arata totusi o lipsa de performanta a clasei politice care nu reuseste sa convinga Uniunea Europeana ca Romania este capabila sa respecte angajamentele asumate si ca politica de cumetrie este unul dintre fenomenele generatoare de coruptie la nivel inalt. Marile probleme sunt reformele economice si Justitia, considera Marian Petre Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.