Raportul de tara cu privire la Romania remarca progresele inregistrate in procesul de reducere a arieratelor din economia romaneasca. Urmeaza insa un "dar" cu care oficialii europeni ne-au obisnuit adesea in formularile lor. Procesul este dificil de

Raportul de tara cu privire la Romania remarca progresele inregistrate in procesul de reducere a arieratelor din economia romaneasca. Urmeaza insa un "dar" cu care oficialii europeni ne-au obisnuit adesea in formularile lor. Procesul este dificil de continuat in conditiile in care mai mult de jumatate din companiile mari de stat au pierderi. Comisia afirma ca totalul arieratelor a scazut semnificativ in 2004, la 27% din PIB. Acest lucru se datoreaza, spune raportul, faptului ca datoriile catre bugetul general
s-au diminuat pentru prima data la mai putin de 10% din PIB, iar cele catre furnizorii de energie au fost limitate la 1,2% din PIB. O nota apreciativa este data de afirmatia conform careia, in cazul marilor firme de stat aflate in proces de restructurare sau privatizare, reducerea arieratelor bugetare nu a fost determinata numai de reesalonarea sau anularea datoriilor, ci si de o mai buna disciplina a platilor. Este mentionata insa si ideea unei culturi a neplatii obligatiilor. Rezultatul se reflecta in mentinerea datoriile acestor companii catre terti, mai ales daca situatia lor financiara nu le permite sa obtina finantari comerciale. Pe ansambu, toate intreprinderile cu capital majoritar sau minoritar de stat au o profitabilitate redusa sau inregistreaza pierderi.

Aprecierea leului ucide exportul

Incetinirea ritmului de crestere a exporturilor cu mult sub cel al importurilor in primele sase luni ale acestui an pare sa fie primul indicator al faptului ca aprecierea rapida a leului are un efect negativ asupra balantei comerciale, se afirma in raportul anual al Comisiei Europene. Cifrele arata ca exporturile au crescut cu 14,1% anul trecut, dar au ramas sub dinamica importurilor, de 17,8%. De la sfarsitul anului trecut, ritmul de crestere a exporturilor a scazut la 5,9% in prima jumatate a acestui an. Importurile s-au mentinut la peste 17%, pe fondul cererii crescute de bunuri de consum, dar si de investitii.
Comisia Europeana arata ca intensificarea cererii interne a avut ca efect adancirea considerabila a deficitului comercial, la 9% din PIB in 2004. Aceasta tendinta s-a accentuat in primele sapte luni ale acestui an. Rezultatul este ca la sfarsitul lunii iunie deficitul de cont curent a atins 9% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.